Nieuwe instrumenten en materialen voor opleiding pianotechniek

Pianotechniek
27 november werd tijdens een bijeenkomst van praktijkopleiders nieuw studiemateriaal getoond voor de opleiding pianotechniek, waaronder piano’s, een vleugel en oefenmodellen. Dit studiemateriaal is ter beschikking gesteld aan het Hout- en Meubileringscollege (HMC), dat als enige in Nederland de opleiding aanbiedt.

In 2000 besloten de Nederlandse Piano- en Muziekinstrumentenbond en de Vereniging voor Pianotechnici Nederland, dat de kleine en unieke opleiding pianotechniek moest worden ondersteund, zodat deze duurzamer kon worden uitgevoerd. Er werd aansluiting gezocht met het Hoofdbedrijfschap Ambachten, om de pianotechnische bedrijven te laten bijdragen aan het behoud van de opleiding. Het mooie resultaat was dat in Nederland een kwalitatief hoogwaardige opleiding voor pianotechniek is neergezet.

Het hoofdbedrijfschap is opgeheven en het Centrum voor Ambachtseconomie nam de taken over. Toen bekend werd dat het centrum zijn taken per 1 januari 2018 beëindigt, moest de pianobranche met spoed een bestemming geven aan de door de pianotechnische bedrijven opgebrachte gelden. Het centrum heeft de aanvragen getoetst en gehonoreerd, om vervolgens subsidie te verstrekken om het materiaal voor de opleiding te kunnen aanschaffen.

Het Meld- en expertisepunt specialistisch vakmanschap feliciteert het HMC en de branche met deze geweldige kwaliteitsimpuls voor de unieke opleiding pianotechniek. Hiermee is de opleiding nog steviger verankerd en is er een garantie dat ook in de toekomst nieuwe en goed opgeleide vakmensen in Nederland het mooie beroep van pianotechnicus gaan uitoefenen.