Diplomawaardering

De afdeling Diplomawaardering en onderwijsvergelijking van SBB is het expertisecentrum voor buitenlandse en Nederlandse vmbo- en mbo-diploma's. U kunt er bijvoorbeeld terecht voor een verklaring over de waarde van een Nederlands mbo-diploma die is afgegeven voor 1997.

Lees meer

SBB-medewerker 1: Welkom bij de afdeling Diplomawaardering en onderwijsvergelijking van SBB. Heeft u een vraag over de waarde van uw Nederlandse of buitenlandse mbo-diploma? We helpen u graag.

SBB-medewerker 2: De afdeling Diplomawaardering en onderwijsvergelijking van SBB is hét expertisecentrum voor Nederlandse en buitenlandse mbo-diploma’s.

U kunt bij ons terecht voor vragen over de waarde van Nederlandse en buitenlandse mbo-diploma’s in Nederland en het gebruik van Nederlandse mbo-diploma’s in het buitenland.

Ook vergelijken wij buitenlandse mbo-diploma’s met het Nederlandse onderwijssysteem.

Dit doen wij al ruim 25 jaar.

SBB-medewerker 1: We kijken of een van onze producten antwoord biedt op uw vraag. Of we verwijzen u door naar de juiste instantie.

SBB-medewerker 2: Al onze producten vraagt u digitaal aan via s-bb.nl. Heeft u een vraag? Stuur dan een mail naar idw@s-bb.nl en wij helpen u verder!

Bij- en omscholing van volwassenen

Het mbo biedt mogelijkheden om leren en werken in uw bedrijf te combineren: praktijkleren. Praktijkleren kan ook worden ingezet voor om- en bijscholing van volwassenen. Bijvoorbeeld als oplossing voor een personeelstekort. Of om de kennis en vaardigheden van uw vakmensen aan te laten sluiten bij ontwikkelingen als de energietransitie en de opgave in de zorg.

Lees meer

Voorwaarden voor erkenning

Als erkend leerbedrijf voldoet u aan enkele voorwaarden. U biedt de student bijvoorbeeld een goede en veilige werkplek, waar die ervaring opdoet met de werkprocessen en werkzaamheden die horen bij het beroep. Ook moet er een praktijkopleider zijn die de student op de werkvloer begeleidt.

Voorwaarden erkenning

Laat u inspireren

SBB heeft in samenwerking met MBO Raad, NRTO en UWV een inspiratiekaart opgesteld voor bij- en omscholing via het mbo voor kansrijke beroepen.

Pro- en vso-leerlingen

Naast de diensten voor het mbo, werkt SBB ook voor het praktijkonderwijs (pro) en het Voortgezet Speciaal Onderwijs (vso). Dit zijn twee vormen van voortgezet onderwijs voor jongeren die meer begeleiding nodig hebben. Veel van deze leerlingen stromen vanuit een stage direct door naar de arbeidsmarkt.

Lees meer

Feiten en cijfers

In Nederland werken ruim 9 miljoen mensen, waarvan er 3,7 miljoen een opleiding volgden op het mbo. Deze vakmensen werken in veel verschillende sectoren. De vraag naar net afgestudeerde mbo-studenten is dan ook groot. Des te belangrijker om te zorgen dat het opleidingsaanbod zo veel mogelijk aansluit op de vraag uit de arbeidsmarkt.

Hoeveel mbo-instellingen zijn er? Hoeveel erkende leerbedrijven? Wat is de kans op stage, leerbaan en werk? Met welke trends en ontwikkelingen hebben sectoren te maken? We zetten het voor u op een rijtje.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Hebt u een vraag? Wij zetten de veelgestelde vragen voor u op een rijtje. Staat uw vraag er niet tussen? Bel of mail uw adviseur praktijkleren of neem contact op met de Servicedesk van SBB. Wij helpen u graag!