Vandaag maakt SBB de 177 genomineerden bekend voor de verkiezing beste leerbedrijf en praktijkopleider 2024. Welk erkend leerbedrijf heeft het leren in de praktijk zo goed voor elkaar dat het de titel beste leerbedrijf dik verdient? Voor welke praktijkopleider is werkelijk niets te gek als het om mbo-studenten gaat?

Voor ongeveer 500.000 mbo-studenten in ons land is leren in de praktijk een onmisbaar deel van hun opleiding. Om het belang daarvan te onderstrepen, heeft het ministerie van OCW al in 1996 de verkiezing beste leerbedrijf ingesteld. Sinds 2009 krijgt ook de beste praktijkopleider een prijs. Editie 2024 is in volle gang.

Van ruim 800 voordrachten naar 177 genomineerden

Van november tot januari konden scholen, bedrijven en studenten voordrachten indienen. Vervolgens heeft een deskundige jury alle 837 voordrachten beoordeeld. Daaruit kwam een selectie van 90 genomineerde leerbedrijven en 87 genomineerde praktijkopleiders in 9 sectoren.

Van 177 genomineerden naar 18 sectorwinnaars

Als volgende stap zijn nu de 9 sectorkamers aan zet. Zij beoordelen per sector welk leerbedrijf en welke praktijkopleider doorgaan naar de finale. Zo zetten straks 18 sectorwinnaars een volgende stap richting de eervolle titel van beste leerbedrijf of beste praktijkopleider van Nederland.

Van 18 sectorwinnaars naar 2 winnaars

Tijdens het Ambassadeursgala op 13 mei 2024, worden ten overstaan van een afgeladen Theater Orpheus in Apeldoorn en in het bijzijn van de minister Dijkgraaf (OCW) het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider bekend gemaakt.

Ambassadeursgala

Het Dit is mbo Ambassadeursgala vindt plaats in theater Orpheus in Apeldoorn en is een initiatief van de MBO Raad, waar SBB, WorldSkills Netherlands, de AOb en BVMBO een bijdrage aan leveren. De awardshow is live te volgen op youtube.com/ditismbo.

Een jaar lang in de schijnwerpers

Het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider staan een jaar lang in de schijnwerpers. Namens SBB vertegenwoordigen zij alle leerbedrijven en praktijkopleiders van Nederland. De winnaars worden regelmatig gevraagd om hun visie op het opleiden in de beroepspraktijk te geven.

Wie zijn de genomineerden?

Bekijk hieronder alle genomineerde leerbedrijven en praktijkopleiders.

Genomineerde leerbedrijven

Genomineerde praktijkopleiders