Steun- en herstelpakket
In het derde steun- en herstelpakket heeft het kabinet 63 miljoen euro uitgetrokken voor kortdurende scholingstrajecten via praktijkleren in het mbo. Het gaat om leerbanen in de derde leerweg, waarbij werken en leren worden gecombineerd. Deze opleidingen kunnen worden afgerond met een mbo-diploma, een mbo-certificaat of een praktijkverklaring.
De middelen van het kabinet zijn bedoeld voor werkenden en werkzoekenden die door de coronacrisis hun baan kwijtraakten of dreigen kwijt te raken. Er is een vergoeding voor zowel de mbo-school als de werkgever.
Lees meer op Rijksoverheid.nl
Huisartsenzorg
Actief in de huisartsenzorg of eerstelijnszorg? Als praktijk kan je aanspraak maken op een subsidie van maximaal 115 euro per maand voor de praktijkbegeleiding van een student.
A+O Metalektro
Bent je een Metalektrobedrijf? Kijk dan of je aan de voorwaarden voldoet voor de financiële regelingen Stagevergoeding voor begeleiding van de stagiair, Bijscholen zij-instromers (BZI) of Vergroten zij & BBL instroom (ZBI).
Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Carrosserie (OOC)
Actief als werkgever in de carrosseriebranche? Kijk dan of de financiële regelingen Van-Werk-Naar-Werk, Zij-instroom, Duurzame Inzetbaarheid 50+ of Scholing van Werkenden van toepassing zijn op jouw situatie.
Opleiding, Ontwikkeling, Metaalbewerking (OOM)
Als werkgever aangesloten bij de OOM? Kijk dan of je gebruik kan maken van de financiële regeling Jobstart, waarmee je een vergoeding van maximaal 2.000 euro kunt krijgen voor kandidaten die niet direct inzetbaar zijn voor een functie. Of de regeling Ontwikkelbudget voor een financiële vergoeding voor het verbeteren van de leercultuur.
WijTechniek
Ben je aangesloten bij de Installatietechniekbranche? Kijk dan of je gebruik kan maken van de STIP-regeling. Hiermee maak je kans op een financiële tegemoetkoming als je een technische én niet-technische leerling-werknemer begeleid. Of maak gebruik van de Pak je Kans regeling voor alle mensen in de installatietechniek (secretaresses, servicemonteurs, installatiemonteurs, planners, enzovoort) tot en met mbo-niveau 2.
Rijnmonds Arbeidsmarkt Perspectieffonds (RAP-fonds)
Leidt u op tot een baan in de kinderopvang, zorg, onderwijs, bouw en techniek, digitaliseringstransitie, energietransitie, veiligheidsketen, haven, logistiek of het openbaar vervoer? Dan kan je kans maken op 50% cofinanciering van deze opleidingstrajecten via het RAP-fonds.
Stagefonds Zorg
Krijgt een student van de opleiding tandarts-, dokters- of apothekersassistent, sociaal agogische, verzorgende of verpleegkundige een praktijkplek binnen jouw onderneming? Dan kan je aanspraak maken het Stagefonds Zorg.
Fryslân werkt
Bent je als erkend leerbedrijf actief in Friesland op het gebied van inclusief ondernemen met scholing met een praktijkverklaring, mbo-certificaat of volledig mbo-diploma? Kijk via Fryslân werkt welke kosten je vergoed kunt krijgen.
Werkinzicht
Ben je als erkend leerbedrijf actief in Groningen op het gebied van inclusief ondernemen met scholing met een praktijkverklaring, mbo-certificaat of volledig mbo-diploma? Kijk via Werkinzicht welke kosten je vergoed kunt krijgen.
Subsidie Praktijkleren
Bied je begeleiding aan een bbl-student, laatstejaars pro- of vso-student? Dan kan je via deze subsidieregeling een vergoeding tot 2.700 euro krijgen.
Subsidie Praktijkleren in de derde leerweg
Biedt jij een praktijkplek voor een student die onderwijs volgt in de derde leerweg? Denk hierbij aan een praktijkplek voor een praktijkverklaring of mbo-certificaat. Dan kan je een vergoeding krijgen tot 2.700 euro.
StageCultuur Inclusief
Loopt een student minimaal 3 maanden stage in jouw ICT/CI-bedrijf? Dan kan je via deze regeling in aanmerking komen voor een vergoeding van minimaal 250 euro per maand.
SLIM-regeling
Bied je als mkb-onderneming praktijkplaatsen aan? Met het indienen van een plan via de SLIM-regeling kun je de subsidiale kosten tot 80% vergoed krijgen.
Mogelijkheden voor je medewerkers
Als bedrijf heb je medewerkers in dienst, die in sommige gevallen ook zelf gebruik kunnen maken van een financiële regeling. Denk hierbij aan het Rotterdams Scholingsfonds, Brabantleert, Regionale mobiliteitsteams en het Leven Lang Leren Krediet. Wijs jouw medewerkers op deze mogelijkheden.
Subsidie Ondersteuning werkgevers inzet statushouders
Heb je statushouders in dienst? Dan kan je subsidie krijgen voor extra begeleiding op de werkvloer, gericht op het verkleinen van de taal- en cultuurverschillen. De subsidie is voor maximaal vier statushouders, voor een maximaal bedrag van € 24.000.
Veelgestelde vragen
Hebt u een vraag? Wij zetten de veelgestelde vragen voor u op een rijtje. Staat uw vraag er niet tussen? Bel of mail uw adviseur in de regio van SBB of neem contact op met de Servicedesk. Wij helpen u graag!
-
Bent u al een erkend leerbedrijf? Meld uw interesse via MijnSBB. Bent u nog niet erkend? Stuur een bericht aan info@s-bb.nl. Dan neemt een adviseur van SBB contact met u op om verder te praten over de mogelijkheden.
-
Hebt u als gemeente, UWV of partij in het regionaal mobiliteitsteam vragen over het werven van kandidaten en werkgevers en het inkopen van scholing via praktijkleren in het mbo? Kijk op de website van de Programmaraad. Wilt u ondersteuning van SBB bij het zoeken van leerbanen voor uw doelgroepen? Kijk op Leerbanenmarkt.nl.
-
Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar het Kennispunt MBO Leven Lang Ontwikkelen.