Met de verkiezing van het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider van het jaar vestigt SBB de aandacht op de belangrijke rol van leerbedrijven en praktijkopleiders in het opleiden van mbo-stagiairs. SBB ontving dit jaar ruim 800 voordrachten van kandidaten voor de prijzen. Een deskundige jury nomineerde daaruit voor elk van de negen sectoren de tien beste leerbedrijven en praktijkopleiders. Daaruit kozen de sectorjury’s van SBB per sector hun landelijke favoriet. 

's Heeren Loo doet recht aan skills  

Zorgorganisatie 's Heeren Loo in Amersfoort is uitgeroepen tot Beste Leerbedrijf 2024. Deze landelijke zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke handicap of niet-aangeboren hersenletsel, is een voortrekker in het praktijkleren. Naast bestaande bbl- en bol-opleidingen, ontwikkelde 's Heeren Loo meer dan 600 maatwerkroutes voor zij-instromers met hart voor de zorg. Recht doen aan wat mensen al kunnen, is bij deze organisatie een groot goed.  

“Wij zijn voor een skillsgerichte arbeidsmarkt. Wat brengen zij-instromers mee aan ervaring en talent? Vervolgens stippelen we samen uit welke opleiding, training of certificaten zij nog nodig hebben en willen behalen", zegt Ramon de Groot, manager 's Heeren Loo Academie in het digitaal magazine Wat maakt deze leerbedrijven en praktijkopleiders tot de beste van Nederland?.  

 Esther Klok geeft stagiairs zelfvertrouwen mee  

De titel Beste Praktijkopleider 2024 ging naar Esther Klok, Paraveterinair Dierenartsassistent bij Dierenkliniek Winsum. Deze toegewijde praktijkopleider stelt alles in het werk om studenten te laten groeien in het vak van dierenartsassistent én als mens. Oprechte betrokkenheid en geduld typeren Esther. Ze hecht veel waarde aan een goede samenwerking met de scholen en met SBB en investeert voortdurend in een nóg betere praktijkopleiding voor haar stagiairs. 

“Stagiairs leren bij ons het vak. Maar het allerbelangrijkste vind ik dat ze tijdens de stage ontdekken wie ze zijn en wat ze kunnen. Ik wil ze vooral het vertrouwen in zichzelf meegeven", vertelt Esther in het digitaal magazine Wat maakt deze leerbedrijven en praktijkopleiders tot de beste van Nederland?.  
  

Goede, veilige kennismaking met de arbeidsmarkt  

Ruim 482.000 mbo-studenten in ons land leren een vak in de praktijk. De 257.000 erkende leerbedrijven en bijna 390.000 praktijkopleiders zorgen voor een goede en veilige leeromgeving voor de stagiairs. Een belangrijke taak van SBB is om bedrijven te erkennen als leerbedrijf en praktijkopleiders te ondersteunen in hun rol als opleider van de stagiair. 

Hannie Vlug, directievoorzitter SBB, licht toe: "Met de jaarlijkse verkiezing vragen we aandacht voor deze belangrijke rol van leerbedrijven en praktijkopleiders in het opleiden van vakkrachten. Een stage is voor studenten vaak de eerste kennismaking met de arbeidsmarkt en het enthousiasme voor het vak dat in leerbedrijven en door praktijkopleiders wordt meegegeven aan studenten is goud waard. Nu en in de toekomst hebben we immers vakmensen keihard nodig."  

Het Dit is mbo Ambassadeursgala  

De prijzen werden uitgereikt op het jaarlijkse Dit is mbo Ambassadeursgala, een initiatief van de MBO Raad, met een bijdrage van SBB, WorldSkills Netherlands, de AOb en BVMBO. Op dit feestelijke evenement worden naast het Beste leerbedrijf en de Beste praktijkopleider, ook de Best of Excellence Award, Onderwijsteam van het jaar en de Landelijk Ambassadeur mbo worden verkozen. Tussen de prijsuitreikingen door kon het publiek genieten van de muzikale intermezzo’s van zanger Joël Domingos en zijn band.