Mbo-diploma in het buitenland: Europass Certificaatsupplement

Het Europass Certificaatsupplement (CS) is een korte en praktische beschrijving van een Nederlands mbo-diploma. Hiermee laat de gediplomeerde aan buitenlandse bedrijven zien wat die kan.

De informatie komt rechtstreeks uit de kwalificatiedossiers die door de minister van OCW zijn vastgesteld. Het CS is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits.

Naar europass.nl Externe link

Vind jouw CS

Zoek je een certificaatsupplement (CS) voor jouw Nederlandse mbo-diploma? Kijk eerst of op jouw diploma een erkende opleidingscode (voorheen crebo) van 5 cijfers staat. Kies daarna voor de optie die bij jou past. Zoek je een CS namens een school? Stuur dan een e-mail aan nlnrp@s-bb.nl.

Werken in beschermd beroep in het buitenland

In EU-lidstaten (waaronder Nederland), IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland zijn verschillende beroepen beschermd. Dit zijn beroepen waarvoor wettelijke toegangsregelingen gelden. Daarnaast bestaan er in Nederland ook gereglementeerde opleidingen. Iedere EU-lidstaat heeft een assistentiecentrum (AC) dat informatie geeft. In Nederland is dat Nuffic. De afdeling Diplomawaardering en onderwijsvergelijking van SBB werkt samen met Nuffic en is het aanspreekpunt voor mbo-beroepen.

Aanvraag Verklaring Werken in een beschermd beroep

Aanvraagformulier Externe link

Waardering buitenlandse diploma's

Met een diplomawaardering heb je een goede indicatie van de waarde van je buitenlandse diploma in Nederland. Zo vind je gemakkelijker een baan of een passende studie.

Voor wie?

Inburgeraars en andere buitenlandse diplomahouders, werkgevers, onderwijsinstellingen.

Waar?

Internationale diplomawaardering (IDW). Dit is het gezamenlijke digitale loket van SBB en Nuffic, dat alle aanvragen voor diplomawaardering verwerkt.

Aanvragen?

Wil je een diplomawaardering aanvragen?

Naar idw.nl Externe link

Heb je een vraag?

De experts van de afdeling Diplomawaardering en onderwijsvergelijking van SBB beantwoorden graag je vragen.

U bereikt ons van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 11.00 uur via telefoonnummer 079 321 79 30.

Als u wilt, kun je ons ook een bericht sturen per e-mail op idw@s-bb.nl.