In vier stappen naar erkend leerbedrijf

Stap 1

Doe de handige quickscan

Met de handige quickscan ziet u wat er nodig is om uw aanvraag tot een succes te maken.

Stap 2

Kies de vmbo- of mbo-opleidingen

Kies de opleiding of opleidingen waarvoor u stages en leerplaatsen wilt aanbieden.

Stap 3

Dien uw aanvraag online in

U bent klaar om uw aanvraag om erkend leerbedrijf te worden online in te dienen.

Stap 4

Hoor snel van uw SBB-adviseur

Een adviseur praktijkleren van SBB neemt snel contact met u op om alles door te nemen.

Voordelen van erkenning

Als erkend leerbedrijf levert u een belangrijke bijdrage aan de toekomst van het vakmanschap. Bovendien biedt het u bijzondere voordelen:

  • Studenten, omscholers en bijscholers begeleiden is een leuke manier om arbeidskrachten in huis te halen en om de vaardigheden van uw bestaande medewerkers actueel te houden. Veel studenten en omscholers gaan na hun opleiding aan de slag bij hun leerbedrijf. Een mooie manier om personeel te werven en deze binnen uw eigen bedrijf op te leiden.
  • Nieuwe mensen binnen uw bedrijf hebben een frisse kijk en nemen actuele kennis en nieuwe inzichten met zich mee.
  • Nieuwe mensen werken direct mee in uw bedrijf. U hebt plezier van de extra handen van beginnende vakmensen op de werkvloer.
  • Studenten en omscholers wisselen ervaringen met elkaar uit. Via hen kunt u uw aantrekkingskracht als werkgever vergroten.
  • Het beeldmerk 'Erkend leerbedrijf' dat u op uw bedrijfsauto, briefpapier, website, enzovoorts mag gebruiken geeft een positieve uitstraling op uw klanten.
  • U kunt in aanmerking komen voor subsidies en fondsen, zoals de subsidieregeling Praktijkleren.

U wilt uw erkenning uitbreiden

U bent al erkend leerbedrijf voor een of meer opleidingen, maar nu wilt u studenten ook voor andere opleidingen gaan begeleiden of ook een leerplaats aanbieden voor omscholers en bijscholers. Via MijnSBB controleert u de bestaande erkenning en vraagt u eventueel een uitbreiding van de erkenning aan.

Feiten en cijfers

In Nederland werken ruim 9 miljoen mensen, waarvan er 3,7 miljoen een opleiding volgden op het mbo. Deze vakmensen werken in veel verschillende sectoren. De vraag naar net afgestudeerde mbo-studenten is dan ook groot. Des te belangrijker om te zorgen dat het opleidingsaanbod zo veel mogelijk aansluit op de vraag uit de arbeidsmarkt.

Hoeveel mbo-instellingen zijn er? Hoeveel erkende leerbedrijven? Wat is de kans op stage, leerbaan en werk? Met welke trends en ontwikkelingen hebben sectoren te maken? We zetten het voor u op een rijtje.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Hebt u een vraag? Wij zetten de veelgestelde vragen voor u op een rijtje. Staat uw vraag er niet tussen? Bel of mail uw adviseur praktijkleren of neem contact op met de Servicedesk van SBB. Wij helpen u graag!