Bekijk de subsidies en fondsen
Mogelijk komt u in aanmerking voor een of meer van de volgende subsidies en fondsen. Let op: veel subsidies zijn niet stapelbaar en er zijn subsidies alleen voor bol en/of bbl.
-
Brabant Leert helpt alle werkende Brabanders die zich willen laten om- of bijscholen met informatie, een groot aanbod van (online) scholing en het geven van persoonlijk advies en begeleiding. Het platform geeft direct en onbeperkt toegang tot cursussen, trainingen en opleidingen voor alle inwoners van de provincie Noord-Brabant. Deze worden aangeboden door online scholingsaanbieders, brancheorganisaties, de Brabantse roc’s, hogescholen en in de toekomst ook de universiteiten. Het gros van het aanbod is gratis met behulp van diverse regelingen waaronder NL Leert Door.
Naar brabantleert.nl Externe link -
Stagebieders in de huisartsenzorg kunnen via SSFH twee vergoedingen aanvragen:
- Een vergoeding praktijkbegeleiding
- Een stagevergoeding
Via het Stagefonds Zorg ontvangen stagebieders, naast de SSFH-vergoeding, een vergoeding van het ministerie van VWS.
Naar ssfh.nl Externe link -
Volwassenen tot 56 jaar die zich willen bij- of omscholen, maar geen recht meer hebben op gewone studiefinanciering, kunnen via DUO geld lenen voor een opleiding. Met dit levenlanglerenkrediet kunnen werkenden en werkzoekenden die bijvoorbeeld een mbo-opleiding willen volgen het lesgeld betalen.
Naar duo.nl Externe link -
Limburg Leert helpt alle werkende Limburgers die zich willen laten om- of bijscholen met informatie, een groot aanbod van (online) scholing en het geven van persoonlijk advies en begeleiding. Het platform geeft direct en onbeperkt toegang tot cursussen, trainingen en opleidingen voor alle inwoners van de provincie Limburg. Deze worden aangeboden door (online) scholingsaanbieders, brancheorganisaties, de Limburgse roc’s en hogescholen. Het gros van het aanbod is gratis of gedeeltelijk gesubsidieerd met behulp van diverse regelingen waaronder NL Leert Door.
Naar limburgleert.nl Externe link -
Leve(n)lang Gelders Vakmanschap
Leve(n)lang Gelders Vakmanschap richt zich op bedrijven in de technische branche. Zowel voor werkgevers, werknemers als werkzoekenden die graag in de techniek willen werken worden om-, bij- en herscholingstrajecten aangeboden met ondersteuning van verbindingscoaches.
Naar geldersvakmanschap.nl Externe link -
In de provincie Overijssel bestaan verschillende mogelijkheden voor opleidingen of loopbaanbegeleiding.
Lees meer op:
-
In de vorige crisisperiode leverden O&O-fondsen een belangrijke bijdrage aan het behoud van leerbanen. Via deze fondsen stimuleren werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers actief scholing in de sectoren en leveren ze soms ook een financiële bijdrage aan leerbedrijven die actief opleiden.
- A + O Metalektro is hét opleidingsfonds van en voor metalektrobedrijven. De missie: opleiden, ontwikkelen en groei in de sector bevorderen. Het fonds is er voor directie/management, voor de hr-verantwoordelijke en voor de medewerkers. A +O Metalektro biedt praktische en concrete diensten, zoals vergoedingen en subsidies voor opleidingen en begeleiding.
Lees meer op ao-metalektro.nl - Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Carrosseriebedrijf (OOC) richt zich op het versterken van het vakmanschap in de carrosseriebranche. OOC ondersteunt werknemers en werkgevers in hun eigen weg naar duurzame inzetbaarheid.
Lees meer op oocinfo.nl - Opleiding, Ontwikkeling, Metaalbewerking (OOM) is het scholingsadviesbureau van de sociale partners in de metaalbewerking. Het gezamenlijke doel is om het vakmanschap in de branche naar een hoger plan te tillen. Naast de eigen regelingen zet OOM ook andere regelingen en subsidies op landelijk en regionaal niveau op een rijtje.
Lees meer op oom.nl - Wij Techniek is het ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche. Om vakmensen aan te moedigen om hun talenten met een opleiding of training te ontdekken en versterken, biedt het samenwerkingsverband een aantal subsidies aan voor zowel de werkgever als de werknemer.
Lees meer op wij-techniek.nl
- A + O Metalektro is hét opleidingsfonds van en voor metalektrobedrijven. De missie: opleiden, ontwikkelen en groei in de sector bevorderen. Het fonds is er voor directie/management, voor de hr-verantwoordelijke en voor de medewerkers. A +O Metalektro biedt praktische en concrete diensten, zoals vergoedingen en subsidies voor opleidingen en begeleiding.
-
Als school wilt u uw studenten voorbereiden op de beroepen van de toekomst. De circulaire economie, duurzaamheid en de energietransitie vragen om innovatie.
Om dit te realiseren moeten scholen en bedrijven nauw samenwerken. Om die samenwerking te versoepelen riep het kabinet in 2014 het RIF in het leven.
SBB ondersteunt onder meer bij het inrichten van stages en leerbanen en bij kwalificaties, keuzedelen en mbo-certificaten.
Op de site van de Dienst Subsidies aan Instellingen is aanvullende informatie over het RIF te vinden.
Naar dus-i.nl Externe link -
Rotterdamse werkzoekenden die zich willen omscholen, herscholen of bijscholen naar werk waar veel vraag naar is, kunnen voor maximaal 2.500 euro een beroep doen op het Rotterdams Scholingsfonds.
De scholingsvouchers zijn onder andere bedoeld voor jongeren die in 2020 een mbo-diploma hebben behaald voor een sector waar door corona geen vacatures zijn.
Naar rotterdam.nl Externe link -
Mkb-ondernemingen kunnen subsidie aanvragen bij het ministerie van SZW voor initiatieven gericht op het stimuleren van leren en ontwikkelen.
Naar uitvoeringvanbeleidszw.nl Externe link -
Het Stagefonds Zorg is voor zorginstellingen die stages aanbieden aan studenten die een verpleegkundige, verzorgende of sociaal agogische opleiding volgen. Ook de opleiding tot doktersassistent, apothekersassistent of tandartsassistent komt in aanmerking voor subsidie.
De belangrijkste voorwaarden:
- De zorginstelling heeft een stageplaats (bol of bbl) aangeboden voor een opleiding die is opgenomen in de subsidieregeling
- De zorginstelling wordt bekostigd vanuit een van de zorgwetten
Hebt u een vraag over het Stagefonds Zorg? Stuur alstublieft een bericht aan stagefonds@s-bb.nl.
Op de site van de Dienst Subsidies aan Instellingen is aanvullende informatie over het Stagefonds Zorg te vinden.
Naar dus-i.nl Externe link -
Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal 1.000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Mensen kunnen deze subsidie gebruiken voor een sterkere positie op de arbeidsmarkt. De subsidie heet STAP. Dit staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie.
Elke twee maanden start een nieuwe aanvraagperiode, die doorloopt tot het budget voor die periode op is. Op de website van UWV STAP staat wanneer de eerstvolgende periode van start gaat.
Naar stapuwv.nl Externe link -
Met de subsidieregeling Praktijkleren stimuleert het ministerie van OCW erkende leerbedrijven om leerbanen (bbl) aan te bieden aan mbo-studenten. De regeling geldt ook voor bedrijven die een leerling begeleiden van het vmbo, het vso en het praktijkonderwijs.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de subsidieregeling uit.
De subsidieregeling is tijdelijk gesloten. Voor 2023 is het mogelijk om een aanvraag in te dienen vanaf 2 juni 2023, 9:00 uur tot 15 september 2023, 17:00 uur.
Naar rvo.nl Externe link -
Van 2021 tot en met 2023 stelt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid subsidie beschikbaar voor praktijkleren in de derde leerweg. Deze regeling is voor werkzoekenden en voor werkenden die werkloos dreigen te worden.
Bent u erkend leerbedrijf? En begeleidt u een kandidaat die een mbo-opleiding volgt in de derde leerweg? Mogelijk ontvangt u een tegemoetkoming voor de kosten van de stage of leerbaan. Tot eind 2023 zijn er diverse aanvraagronden.
Lees meer -
Van 2021 tot 2024 biedt Tel mee met Taal subsidie voor activiteiten die zijn gericht op het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid.
De aanvraagperiode voor 2023 is inmiddels gesloten. De volgende aanvraagperiode start op 1 januari 2024. De precieze voorwaarden worden later dit jaar bekendgemaakt.
Naar telmeemettaal.nl Externe link