JC-Electronics laat alles en iedereen weer werken

JC-Electronics
‘Wat ooit heeft gewerkt, kan weer werken.’ Vanuit die overtuiging groeide JC-Electronics in veertien jaar uit van een tweemanszaak op een zolderkamer tot een internationale onderneming met 210 medewerkers. Een nadere kennismaking met het beste leerbedrijf van 2019.

Tot en met 30 april 2020 kan iedereen leerbedrijven en praktijkopleiders voordragen voor de prestigieuze prijzen.

Draag een leerbedrijf voor

Draag een praktijkopleider voor


JC-Electronics uit het Groningse Leek is erkend leerbedrijf in de sector Techniek en gebouwde omgeving en mag zich een jaar lang het beste leerbedrijf van Nederland noemen. Tijdens het Ambassadeursgala op 18 november in Apeldoorn ontving opleidingscoördinator en docent Cor Mulder de prijs uit handen van minister van OCW Ingrid van Engelshoven.

16 duizend verschillende apparaten

“JC-Electronics levert een bijdrage aan de circulaire economie door gebruikte en defecte elektronica voor bedrijven en fabrieken te reviseren en hier service op te verlenen”, legt Cor uit. “Zo kan deze opnieuw worden ingezet in productieprocessen. Door intensieve samenwerking met klanten en distributeurs voorkomen we overbodige investeringen en daarmee kapitaal- en materiaalvernietiging. Op dit moment onderhouden we 16 duizend verschillende apparaten en hebben we er 400 duizend op voorraad.”

Rode loper voor alle praktijkopleiders en -begeleiders

“We waren met tien collega’s bij de prijsuitreiking”, kijkt Cor terug. “Ontzettend mooi dat we de hoofdprijs mochten ontvangen, al waren we vooral blij met de winst in de sector. Daar kun je je echt met elkaar meten. Tegenover andere sectoren is dat lastiger. Hoe dan ook hebben we genoten van de ambiance, met het podium vol studenten en de vuurfonteinen. En ook de thuiskomst in Leek was geweldig, waar de directie voor alle praktijkopleiders en -begeleiders een rode loper had uitgerold.”

Studenten maken kennis met verschillende vakgebieden

De jury van de verkiezing was met name onder de indruk van de samenwerking met collega’s uit het onderwijs. Zo kunnen gemotiveerde mbo-studenten op het interne JC-Training Center een bbl-opleiding volgen op niveau 2, 3 of 4. Daar maken ze kennis met verschillende vakgebieden, van human-machine interfaces (bedieningspanelen) en PLC’s (computers) tot drives (motorstuurelektronica). Bol-studenten lopen stage bij de technische dienst, waar alle benodigde competenties de revue passeren.

Elke dag opnieuw bezig met het overdragen van kennis en kunde

De jaarlijks 65 mbo- en hbo-studenten van onder andere het Alfa-college, Avans Hogeschool, Hanzehogeschool, Noorderpoort en ROC Friese Poort worden begeleid door een eigen docent, twee docenten van ROC Friese Poort, 34 praktijkopleiders en de nodige ervaren vakmensen. “Als praktijkopleider ben je elke dag opnieuw bezig met het overdragen van kennis en kunde. Die informatie is dus hartstikke resident”, vervolgt Cor. “We zijn er trots op dat we via deze hybride manier van leren talenten tot hun recht laten komen.”

Elf basisregels staan boven het diploma

Om studenten een goede start te geven bedacht JC-Electronics elf basisregels die bóven het diploma staan. Op een handige leaflet staat ten eerste een ‘stok voor jezelf’: kom op tijd, hou je aan afspraken en wees voorbereid en stel vragen. Ten tweede is er een advies richting anderen: leer van kritiek, heb respect voor anderen, wees aardig en wees eerlijk. Ten derde geeft JC-Electronics tips voor de juiste aanpak: denk en doe positief, zet door, probeer nieuwe dingen en heb hart voor de zaak.

Leven lang ontwikkelen moet eigenlijk een leven lang boeien zijn

Als vertegenwoordiger van het beste leerbedrijf van Nederland wordt Cor regelmatig uitgenodigd om zijn visie te delen. Naast bezoeken aan scholen was hij bijvoorbeeld aanwezig bij de overhandiging van SBB’s positionpaper ‘De kracht van praktijkleren in het mbo’ aan ministers Ingrid van Engelshoven van OCW en Wouter Koolmees van SZW. “Praktijkleren hoort uitdagend te zijn, maar niet té uitdagend”, vindt Cor. “De overheid kan daarbij helpen. Leven lang ontwikkelen moet eigenlijk een leven lang boeien zijn, voor iedereen.”

Iedereen verdient een kans

Naast het reguliere opleiden voor de toekomst draait het bij JC-Electronics om maatschappelijk verantwoord ondernemen. Iedereen verdient een kans. Zo is er voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de eigen JC-Academy. ‘Wat ooit heeft gewerkt, kan weer werken’ gaat dus over elektronica, maar net zo goed over mensen. Is deelnemen aan de verkiezing een aanrader? “Jazeker, want je wordt op geen enkele andere manier zo met jezelf geconfronteerd als wanneer je eraan meedoet!”

Verkiezing 2020

Voor de 500.000 mbo-studenten in ons land is het leren in de praktijk een onmisbaar deel van hun opleiding. Om het belang daarvan te onderstrepen, heeft het ministerie van OCW al in 1996 de verkiezing beste leerbedrijf ingesteld. Sinds 2009 krijgt ook de beste praktijkopleider een prijs.


Tot en met 30 april 2020 kan iedereen leerbedrijven en praktijkopleiders voordragen voor de prestigieuze prijzen.

Draag een leerbedrijf voor

Draag een praktijkopleider voor