In studiejaar 2022-2023 is Sociaal werker de meest gezochte mbo-opleiding op KiesMBO.nl. De opleiding Mbo-verpleegkundige volgt. Vorig studiejaar stond die opleiding nog op de eerste plaats in de ranglijst van meest gezocht mbo opleidingen op KiesMBO.nl.
Ruim 100.000 leerlingen in het laatste jaar van het vmbo oriënteren zich momenteel op een vervolgopleiding. Zij moeten voor 1 april 2023 een definitieve studiekeuze maken. KiesMBO.nl is een website van SBB en het officiële portal voor studie- en beroepskeuze voor het middelbaar beroepsonderwijs. De site heeft maandelijks gemiddeld 55.000 gebruikers.

Meest gezochte beroepen op KiesMBO.nl 2022-2023

1. Sociaal werker ↑
2. Mbo-Verpleegkundige ↓
3. Onderwijsassistent ↑
4. Software developer ↓
5. Mediavormgever ↑
6. Verzorgende individuele gezondheidszorg↓
7. Pedagogisch medewerker kinderopvang ↑
8. Gespecialiseerd pedagogisch medewerker
9. Interieuradviseur ↓
10. Fashion designer ↑
11. Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg ↑↑
12. Business administration & control specialist ↑↑*
13. Expert IT systems and devices ↓
14. Doktersassistent ↑
15. Sport- en bewegingsleider ↓
16. Content creator ↓
17. Marketing & communication specialist ↑↑
18. Medewerker evenementenorganisatie ↓
19. Ruimtelijk vormgever ↑↑
20. Helpende zorg en welzijn ↑↑

↑ Stijger
↓ Daler
↑↑ Nieuw in de top 20
* Tot ‘21 Bedrijfsadministrateur

Opvallend

 • De opleiding voor Sociaal werker is afgelopen drie jaar steeds een plekje gestegen en staat nu voor het eerst op plek 1.
 • Er zijn vijf opleidingen nieuw in de top 20 t.o.v. vorig schooljaar. De hoogste nieuwe binnenkomer is ‘Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg’.
 • Bepaalde beroepen worden meer gezocht, andere juist minder, maar de top 5 van meest gezochte studierichtingen (clusters van studierichtingen in bepaalde sectoren, in tegenstelling tot beroepen) is afgelopen drie jaar stabiel:
  1. Zorg
  2. Welzijn
  3. Communicatie, media en design
  4. ICT
  5. Horeca, toerisme en recreatie
 • De volgende opleiding stonden vorige jaar nog in de top 20 maar vallen daar dit jaar buiten: Ondernemer retail (13), mediamaker (16), acteur (17), mediaredactiemedewerker (19) en dierenartsassistent (20).

KiesMBO.nl toont jongeren, hun ouders en docenten hoe het mbo werkt, de opleidingsmogelijkheden die het mbo biedt en helpt bij het maken van een goede studie- en beroepskeuze. Leerlingen zoeken meestal eerst breed met behulp van KiesMBO.nl en andere hulpmiddelen en kiezen dan van welke opleidingen ze een open dag willen bezoeken. KiesMBO.nl wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe zoekmogelijkheden. Sinds kort kun je bijvoorbeeld ook opleidingen sorteren op startsalaris, kans op werk of kans op stage.
KiesMBO.nl bestaat sinds 2018 en is in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ontwikkeld door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), in samenwerking met de MBO Raad, de VO-raad, het georganiseerd bedrijfsleven en jongerenorganisaties.