Een veelvoorkomende vorm van stagefraude is de aftekenstage. Daarom is het van belang dat onderwijsinstellingen bij het aanmaken, registreren en afsluiten van beroepspraktijkvormingsovereenkomsten (BPVO’s) alert zijn op deze fraudevorm. Een zo nauwkeurig mogelijke up-to-date registratie van BPVO’s is nodig om fraudegevallen te kunnen signaleren en aan te pakken.

Een aftekenstage is een vorm van stagefraude, waarbij de student een fraudeur betaalt om een BPVO af te tekenen voor een stage bij een erkend leerbedrijf, die niet heeft plaatsgevonden. In het onderwijs wordt de BPVO ook wel praktijkovereenkomst, POK of stagecontract genoemd. Dit document wordt ingeleverd bij de school en geregistreerd, zonder dat het betrokken leerbedrijf hiervan op de hoogte is.

 

Signaleren begint bij juiste registratie

 

Om een goed zicht te hebben op de BPVO’s is het cruciaal dat de juiste gegevens geregistreerd worden door de onderwijsinstellingen. SBB krijgt deze gegevens vervolgens geanonimiseerd aangeleverd door DUO. SBB voert regelmatig risicogerichte analyses uit van geregistreerde BPVO’s. Bij een analyse kijkt SBB bijvoorbeeld naar de looptijd van een BPVO, de datum van afsluiting, en het aantal BPVO’s in verhouding tot het aantal praktijkopleiders en de grootte van het leerbedrijf. Signalen die erop wijzen dat er mogelijk iets niet klopt worden onderzocht. Leerbedrijven zijn vorig jaar al meerdere malen door SBB opgeroepen om ook zelf regelmatig in MijnSBB te checken of de geregistreerde stages bij hun bedrijf kloppen.

 

Check de praktijkopleider

 

Bij stages is het voor onderwijsinstellingen belangrijk om te verifiëren of de praktijkopleider daadwerkelijk bij het leerbedrijf hoort. Check of het e-mailadres van de praktijkopleider overeenkomt met dat van het bedrijf. BPV-coördinatoren doen er goed aan om persoonlijk contact op te nemen met de praktijkopleider die staat vermeld in de BPVO. Is deze niet bereikbaar? Check dan de gegevens met het hoofdkantoor van het leerbedrijf. Wanneer blijkt dat de persoon niet bekend is, neem dan contact op met de adviseur van SBB. Fraude kan zich ook uiten in ongebruikelijke wijzigingen, zoals bezoekafspraken die plotseling worden afgezegd of naar andere locaties (bijvoorbeeld een wegrestaurant) worden verplaatst. Dit kan wijzen op pogingen om controle te ontwijken.

 

Samen stagefraude bestrijden

 

Het tegengaan van aftekenstages begint met waakzaamheid van iedereen binnen het onderwijsproces, van examencommissie tot stagebegeleiders. De risico’s zijn groot, zoals blijkt uit misstanden in de zorgsector rond werknemers die niet beschikken over de benodigde (stage)ervaring. Maar ook in andere sectoren waar medewerkers op basis van hun diploma worden aangenomen, vormt stagefraude een risico in en voor het bedrijf. Het is dus zaak om gezamenlijk zoveel mogelijk barrières op te werpen tegen degenen die willen frauderen met (stage)ervaring.

 

Meer weten over hoe een aftekenstage precies in zijn werk gaat? Lees ook: SBB roept leerbedrijven op om valse aftekenstages te melden | SBB