Deze video geeft een overzicht van het SBB diner gehouden op 10 maart 2025 in poppodium het Paard in Den Haag. Diverse bezoekers en sprekers op het event komen in de video aan het woord. Ondertussen worden sfeerbeelden getoond van het event.
Esther van Fenema, journalist en spreker, richt zich tot de camera. Op de achtergrond zien we het sfeerverlichte podium en grote ronde gedekte tafels.
ESTHER VAN FENEMA: "Mentale problemen bij jongeren die hangen samen met een samenleving die veeleisend is, overprikkeld is. En dan moet je ook nog geweldig, succesvol, fantastisch en bijzonder zijn. Nou, dat geeft onwijs veel stress."
PRESENTATOR: "Welkom iedereen! Welkom bij het SBB diner."
Beeldtekst:
Mentale gezondheid mbo-studenten... gedeelde verantwoordelijkheid?
PRESENTATOR: "We hebben dit jaar weer een belangrijk thema. We gaan het hebben over de mentale gezondheid van mbo-studenten."
ESTHER: "Je kan het vaak herkennen door veranderingen in gedrag. Dus als mensen zich terugtrekken, te laat komen niet meer komen, zich ziekmelden, heel vaak, een sombere indruk maken. Eigenlijk niet meer sociaal vaardig zijn. Ik vind het wel heel erg goed dat SBB dit organiseert. Om samen er bij stil te staan, om bewustzijn te creëren. En ik vind het ook echt heel mooi dat het samen met de studenten is omdat je het met elkaar moet doen, en moet dragen."
Tila Zelis van Job MBO aan het woord.
TILA ZELIS: "Wat ik hoop dat deze avond oplevert is dat er meer erkenning komt van het mentale welzijn onder mbo-studenten. Er moet erkend worden wat zij doen, dat het heel veel is. Denk aan dat je stage doet, je bent je toetsen aan het halen. Je hebt een sociaal leven, je hebt nog een bijbaan omdat je geen stagevergoeding krijgt. Dat wordt dus amper erkend. Erken het vooral. Laat merken van: hey, je hebt het ook druk. Het is ook allemaal veel."
Een korte indruk van het optreden van de avond. Een donker gekleed koor staat verspreid over de zaal.
(MEERSTEMMIG KOOR)
♩Voor álles bang geweest, voor álles altijd bang geweest♩
Loes Mulder secretaris-generaal OCW staat tussen de bezoekers als zij zich richt tot de camera.
LOES MULDER: "Waar ik het meest van onder de indruk was was naast dat hele mooie optreden wat er was, was ook het filmpje van Mette. Waarin zij vertelde hoe zij heeft geworsteld tijdens haar opleiding. En ook heel fijn om te zien dat ze nu weer een goede route gevonden heeft. Maar het laat ook zien hoe belangrijk het is dat we het herkennen als studenten worstelen. En dat er manieren zijn waarop ze snel ook geholpen kunnen worden. Dat de intentie vanuit het ministerie van OCW is om het in elk geval steeds samen met studenten te ontwikkelen. Dus als we iets verzinnen, dan moet het werken voor de studenten zelf. En dat is ook waar we aan zullen bijdragen. Ook met andere ministeries samen, ook met andere overheden en instellingen samen maar steeds weer beginnen met en voor de studenten. Ik ben een groot fan van 'de waaiergedachte' omdat hij niet naar opleidingen kijkt in van hoog naar laag of laag naar hoog. Maar juist over de hele linie opties laat zien in wat voor kinderen en jongeren kunnen kiezen aan opleidingen en wat ze daarmee later in hun leven kunnen doen."
Hannie Vlug, directievoorzitter SBB, staat tussen de bezoekers als zij zich richt tot de camera.
HANNIE VLUG: "Die ongelooflijke betrokkenheid toch wel bij het thema de mentale gezondheid van mbo-studenten en ook bij de studenten. We voelen ons eigenlijk allemaal wel een beetje geraakt door hun verhalen. En dat we allemaal ons steentje kunnen bijdragen. Dus vanuit die onderwijsinstellingen, leerbedrijven. Het maakt niet uit wie je bent, we hebben allemaal gezamenlijke verantwoordelijkheid om die mentale gezondheid van die mbo-studenten te verbeteren. Dit najaar gaan we een bijeenkomst organiseren voor leerbedrijven. En daar hebben we het thema persoonlijke begeleiding voor mbo-studenten centraal gesteld. En wat we daar doen is goed luisteren naar de leerbedrijven. Wat zij mogelijk nog verder van ons nodig hebben om hen te ondersteunen, zodat ze ook hun vak het begeleiden van die mbo-studenten ook goed kunnen doen."
Een jonge man richt zich tot de camera.
STUDENT: "Ik vond het super tof dat studenten hier bij het SBB diner het podium kregen om over het belangrijke onderwerp mentale gezondheid te praten."
Een vrouw op een rood uitgelicht podium spreekt het publiek toe.
Logo Samenwerking Beroepsonderwijs bedrijfsleven.
Maakt werk van praktijkleren.
Op 10 maart was het jaarlijkse SBB-diner in poppodium Paard te Den Haag. Onder het genot van een heerlijk diner gingen vertegenwoordigers van mbo-studenten, beroepsonderwijs, bedrijfsleven, politici, sociale partners en andere partijen met elkaar in gesprek over het actuele thema ‘‘Mentale gezondheid van mbo-studenten: prestatiedruk en stress … een gedeelde verantwoordelijkheid?’
In het openingswoord haalt Adnan Tekin, duovoorzitter van SBB, het rapport ‘Als je door de bomen het bos niet meer ziet’ van het Trimbos Instituut aan als aanleiding voor het gekozen thema. Dit onderzoek toont aan dat minimaal 20% van alle mbo-studenten kampt met mentale problemen en prestatiedruk. ‘Meer dan genoeg reden om met alle partijen onze gezamenlijke verantwoordelijkheid te nemen’, aldus Tekin.
Alle ballen in de lucht
Het kan als een zware last voelen om alle ballen zoals studie, werk, sport en een sociaal leven in de lucht te houden. De mbo-studenten in de zaal, waaronder twee bestuursleden van JOBmbo, bevestigen dit. Mette, ook te zien in de documentaire ‘Erop of eronder’ zegt hierover: ‘Mijn eerste leerjaar niet halen, dat zou het ergste zijn. Dan zou ik falen. Ik had last van die stress op mijn werk en soms zat ik zelfs ’s nachts te leren’.
Ondersteuning voor leerbedrijven
Ook bij Hannie Vlug, directievoorzitter van SBB maakt het thema veel los: ‘Ik ben ouder van twee jonge studenten. En ik zie wat het met jonge mensen doet om al die ballen in de lucht te moeten houden en hoe de prestatiedruk doorwerkt. Ook daarom vind ik het belangrijk dat SBB dit thema agendeert. SBB zit aan tafel bij leerbedrijven en kan aan de voorkant al de bewustwording vergroten over de mentale gezondheid van studenten. We ondersteunen de leerbedrijven middels trainingen en informatie over de begeleiding van hun stagiairs, waarin tijd en aandacht voor het mentaal welzijn cruciaal is.
SBB, de onderwijsinstellingen, de bedrijven en de politiek hebben ieder een eigen verantwoordelijkheid om mbo-studenten zo goed mogelijk te begeleiden en voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd is het een gezamenlijke verantwoordelijkheid, waarover we het goede gesprek blijven voeren, overal waar het kan’.
Wat kun jij doen?
Iemand die dagelijks de worsteling van jongeren ziet, is gastspreker Esther Fenema, psychiater en auteur van het boek ‘De mentale schijf van vijf’. Zij heeft een hoopvolle boodschap: ‘Jonge mensen moeten voldoen aan een beeld van succes dat vaak helemaal niet bereikbaar is. Maar, iedereen kan proberen het juiste te doen. Zorgzaam zijn, de juiste keuzes maken en nadenken over wat jij kan betekenen voor iemand die minder lekker in zijn vel zit. Bedenk elke dag wat jij kunt doen’.
Wie doet wat?
Ook op het ministerie van OCW is er aandacht voor mentale gezondheid. ‘Wij kijken wat wij kunnen doen en wat andere partijen kunnen oppakken’, geeft secretaris-generaal Loes Mulder aan. ‘Wij hebben een werkprogramma en potjes met geld. We hebben bijvoorbeeld samen met studenten materiaal ontwikkeld voor docenten. Zodat zij beter kunnen helpen. Andere partijen doen waar zij goed in zijn. Zo nemen we gezamenlijk verantwoordelijkheid’.
Puzzelstukken
‘We moeten deze jonge mensen leren begrijpen. Dat begint bij luisteren, begrip tonen en moeite doen om te weten wat er speelt. Ik ben zelf ook praktijkopleider en een van mijn stagiairs ervaarde ook die enorme prestatiedruk. Door de unieke adequate samenwerking tussen de school, de student en het bedrijf is professionele hulp snel in gang gezet. We vormen allemaal een puzzelstuk van dit complexe probleem’. Met deze woorden van Claudia Reiner, duovoorzitter SBB, komt er een eind aan deze bijzondere avond.
Dank jullie wel
Wij bedanken iedereen die op welke manier dan ook heeft bijgedragen aan het SBB-diner. Een bijzonder woord van dank gaat uit naar de studenten van ROC Mondriaan en the Dutch Academy for Performing Arts die er een onvergetelijke avond van hebben gemaakt.