Lasser, bloembinder en schilder zijn verschillende beroepen. Toch hebben ze allemaal één ding gemeen: het zijn échte vakken waar specifieke kennis en vaardigheden voor nodig zijn die studenten in het mbo ontwikkelen. Tijdens EuroSkills, het Europees kampioenschap voor beroepen, krijgen 22 Nederlandse mbo-studenten de kans om te laten zien wat ze kunnen op hun vakgebied. In Gdansk (Polen) strijden ze tegen vakgenoten uit heel Europa om de felbegeerde trofee.


Hannie Vlug, die naast directievoorzitter van SBB ook adviseur is van het WorldSkills Netherlands bestuur, mag naar Polen afreizen om de studenten met eigen ogen aan het werk te zien. Hannie: “Het is heel bijzonder om te zien hóé goed deze studenten zijn in hun vak. We mogen er als Nederland trots op zijn dat het beroepsonderwijs en bedrijfsleven het met elkaar voor elkaar krijgen dat studenten zich kunnen ontwikkelen tot beste vakmensen van Europa.”


Vaardigheden leren in de praktijk


De Nederlandse deelnemers zijn niet voor niks op het hoogste Europese podium terecht gekomen. Daar zijn flink wat studie- en trainingsuren in gaat zitten. Zowel op school als op de werkvloer tijdens hun stage of leerbaan. Dit onderstreept het belang van praktijkleren en voldoende kwalitatieve erkende bedrijven met goede praktijkopleiders die stages of leerbanen aanbieden.