In de strijd tegen personeelstekort en werkdruk, werft ouderenzorgorganisatie Marente actief onder werkenden en werkzoekenden. Met oriëntatiebanen en maatwerkopleidingen trekt Marente de zijinstromers over de streep. Daarna is het zaak om de nieuwkomers met een fijn leerwerkklimaat en goede werkbegeleiding te behouden voor de zorg. “Want anders kun je ze ook zo weer kwijt zijn,” benadrukt Cea Müller, adviseur Leren & Ontwikkelen van Marente. SBB ondersteunt bedrijven die nadenken over of bezig zijn met bij- en omscholing van volwassenen via het mbo. 

Cea werkte voorheen onder andere als wijkverpleegkundige en als docent verpleegkunde op het mbo en hbo en was coördinator praktijkleren. Sinds mei dit jaar is ze adviseur bij Marente, een ouderenzorgorganisatie met ruim 25 wijkteams, 10 woonzorglocaties, diverse dagcentra en een revalidatiecentrum in de Rijn-, Duin- en Bollenstreek.

Oriëntatiebanen

Met oriëntatiebanen laat Marente zijinstromers kennismaken met het werken in de zorg. Een goede manier om te kijken of de zorg echt iets voor hen is. Vooral aan meer helpenden en verzorgenden is behoefte, maar ook verpleegkundigen zijn welkom. De kandidaten draaien een tijdje betaald mee in een locatieteam, eventueel gecombineerd met hun bestaande baan. Cea: “Als ze daarna kiezen voor een zorgopleiding, weten ze dus precies wat ze gaan doen, met wie en waar. Ze kiezen nog bewuster voor de zorg en dat vermindert het risico op uitval.”

Van directiesecretaresse naar verzorgende

Directiesecretaresse Anja van Vliet (49) is zo’n zijinstromer. Na drie maanden meelopen, startte ze met de opleiding verzorgende individuele gezondheidszorg. “Ik dacht altijd al dat ouderenzorg een mooi beroep was, maar toen wist ik het zeker. Ook vind ik de collegialiteit en sfeer in het zorgteam geweldig. Al verdien ik fors minder dan in mijn vorige banen, spijt heb ik nog geen seconde gehad.” Anja vindt het wel jammer dat ze les krijgt in vaardigheden die ze al lang heeft, zoals brieven schrijven. Die tijd zou ze liever besteden aan zorgvaardigheden die ze nog wél moet leren. Dan zou ze de opleiding sneller kunnen afronden.

Snelle opleidingen op maat

Marente beseft goed dat een paar jaar terug naar school gaan en verplicht alle vakken volgen, niet aantrekkelijk en ook niet nodig is voor zijinstromers. Liever gaat de organisatie uit van wat iemand al weet en nog moet leren en biedt ze voor dat deel een versnelde opleiding op maat aan. Cea: “Een ouderenverzorger heeft bijvoorbeeld niets aan lessen over kraamzorg. Dat is overbodige ballast.” Samen met ROC Mondriaan, koppelde Marente al enkele bestaande mbo-certificaten tot een versnelde opleiding voor woonbegeleider. Op dit moment wordt gekeken naar maatwerkopleidingen voor de thuiszorg. Marente is zeker geïnteresseerd in meer versnelde zorgopleidingen, die aan standaard kwaliteitseisen voldoen. In dit opzicht vindt Cea de gemeenschappelijke skillstaal CompetentNL - die SBB op dit moment ontwikkelt, samen met onder andere UWV, TNO en CBS - veelbelovend.

Sleutelrol werkbegeleider

Marente merkt dat je zijinstromers zo weer kwijt kan zijn. Ze hebben immers opties genoeg op de huidige arbeidsmarkt. Een goed leerwerkklimaat is daarom erg belangrijk en staat of valt bij aandacht en goede begeleiding bij het leren. Cea. “Mensen die lange tijd niet naar school zijn geweest, zijn vaak onzeker over hun leervermogen. Het is vooral de werkbegeleider die hen het veilige gevoel geeft dat ze altijd alles mogen vragen en de opleiding best aankunnen. De werkbegeleiders krijgen hiervoor trainingen van de opleidingscoaches van Marente. Eerlijke en heldere wederzijdse verwachtingen uitspreken, is ook essentieel. Er wordt goed gekeken naar het leerniveau van de zijinstromer, maar ook of de leerwerkbelasting te combineren is met zijn of haar persoonlijke leven. Cea: "We willen faalervaringen bij student voorkomen. Uitval betekent immers vaak dat we ze voorgoed verliezen voor de zorg.”

Net als Marente investeren in bij- en omscholing van volwassenen via het mbo? 

Lees meer