Wie denkt dat bij ASML alleen maar supergenieën werken die de hele dag bezig zijn met het uitvinden van nieuwe en betere hightech oplossingen voor de chipindustrie, heeft het mis. Want het hightechbedrijf uit Veldhoven kan niet zonder de vakmensen uit het beroepsonderwijs. Dat werd duidelijk tijdens het werkbezoek van SBB aan ASML.

Voor velen is het inmiddels normaal geworden: een foto verzenden via je smartphone of naar je werk rijden in een elektrische auto. Maar om je smartphone of elektrische auto te laten werken zijn chips nodig. Deze chips zorgen er bijvoorbeeld voor dat je foto’s kan opslaan of dat je dashboard aangeeft hoe ver je nog kunt rijden. Voor het maken van deze chips is ASML onmisbaar in de wereld. Zij zijn namelijk wereldwijd marktleider op het maken van onderdelen voor machines die chips kunnen produceren. Omdat het bedrijf zó onmisbaar is in de wereld, zijn ze de afgelopen jaren geëxplodeerd.

Groei zorgt voor uitdagingen

Mede dankzij het bedrijf uit Veldhoven is de Brainportregio (Eindhoven en Zuidoost-Brabant) de snelst groeiende economische regio van Europa. Om de groei aan te kunnen neemt ASML iedere maand honderden nieuwe mensen aan. Van de nieuwe medewerkers is gemiddeld 30% mbo’er. Dat is een uitdaging op de huidige krappe arbeidsmarkt. Want niet alleen ASML zelf is opzoek naar vakmensen voor bijvoorbeeld de productie of logistieke werkzaamheden, bedrijven uit de regio zijn dat ook. De boodschap van ASML is helder: in de regio moeten we niet vechten om de kruimels, maar ervoor zorgen dat we een grotere taart bakken.

Investeren in het opleiden van vakmensen

Om een grotere taart te kunnen bakken investeert ASML in het mbo. Door stageplaatsen aan te bieden, leerwerkplekken te creëren en meer jongeren enthousiast te maken voor de techniek. “Het is goed om te zien dat dit miljardenbedrijf doordrongen is van het belang van het mbo”, reageert SBB directievoorzitter Hannie Vlug. “Daarnaast is het bijzonder om te zien dat ASML niet alleen voor zichzelf investeert in de vakmensen van de toekomst, maar ook denkt aan het belang van de hele regio. Zonder bedrijven in de regio wordt het voor ASML namelijk onmogelijk om aan de stijgende vraag te blijven voldoen.”

Samenwerking met het Summa College

Het Summa College in Eindhoven werkt nauw samen met ASML. Hannie: “Dat is een prachtig voorbeeld van een samenwerking tussen het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven in de praktijk. ASML zet zich bijvoorbeeld in voor meer bbl-plekken binnen het bedrijf en ze leveren gastdocenten. Summa stoomt op haar beurt de studenten klaar tot vakmens. Een win-win situatie. Zowel voor de studenten, ASML als de gehele Brainportregio”.