Jonge mbo-studenten en zijinstromers in de praktijk het vak leren. Dat is de ambitie waarmee Hollander Techniek al sinds jaar en dag aankomende vakmensen een goede toekomst weet te bieden en tegelijk de tekorten op de arbeidsmarkt probeert op te vangen. Vandaag tekende het familiebedrijf een samenwerkingsovereenkomst die de relatie met SBB verder intensiveert.

Hollander Techniek is al ruim 45 jaar actief als technisch dienstverlener en system integrator met expertises op het gebied van elektrotechniek, industriële automatisering, ict, werktuigbouw, beveiligingstechniek en retailtechniek. Met vestigingen in Apeldoorn, Almere, Amersfoort en Almelo creëert het erkende leerbedrijf voor zijn opdrachtgevers technische innovatieve oplossingen.

Op de werkvloer van de vier regionale vestigingen leren aankomende monteurs praktische en sociale vaardigheden. Zo begeleidt Hollander Techniek jaarlijks ruim zeventig mbo-studenten van entreeniveau en niveau 2 tot en met 5 voor diverse opleidingen binnen de installatietechniek. In 2011 startte het erkende leerbedrijf zelfs de eigen bedrijfsschool onderWERKwijs.

Gebruik van mbo-certificaten voor zijinstromers

In de nabije toekomst gaat een groot aantal vakmensen binnen de technische sectoren met pensioen en wordt een krapte verwacht aan nieuwe technische en ict-collega’s. Een van de oplossingen die het bedrijf inzet is het werven van zijinstromers. Samen met SBB en het Aventus, het regionale opleidingscentrum in de Stedendriehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen, zal Hollander Techniek verkorte scholingsprogramma’s gebruiken, waarbij de studenten een of meer mbo-certificaten behalen.

Net als de jonge mbo-studenten, kunnen de zijinstromers rekenen op intensieve begeleiding, zowel vakinhoudelijk als op persoonlijk vlak. Dat wordt gedaan door ervaren hybride docenten, praktijkopleiders en training on-the-job met werkplekbegeleiders. Op die manier krijgt ook deze doelgroep de kans om leren en werken te combineren met uitzicht op een vaste baan.

Intensieve samenwerking met SBB

Naast scholing in de regio onderscheidt Hollander Techniek zich onder meer door actief deel te nemen aan diverse platforms, tekorten aan stages en leerbanen op te vangen en ondersteuning te bieden bij innovaties. Om al deze ambities kracht bij te zetten ondertekende het bedrijf op 3 september, tijdens het tienjarige jubileumfeest van de bedrijfsschool, een samenwerkingsovereenkomst met SBB.

In de samenwerkingsovereenkomst staat het begeleiden van studenten centraal en worden hierover eenduidige afspraken gemaakt die gelden voor alle werklocaties van Hollander Techniek. SBB en Hollander Techniek trekken zo samen op in het realiseren van de beste praktijkopleidingen voor toekomstige vakmensen.