Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven reikte maandagavond 17 mei vier prijzen uit tijdens het Ambassadeursgala 2021 in Theater Orpheus te Apeldoorn. Tijdens dit online evenement werd coronaproof het mbo in de volle breedte gevierd.

Van studenten tot docenten tot leerbedrijven: tv-presentator Jan Versteegh zette het voltallige mbo in de spotlights tijdens het feestelijke Ambassadeursgala. Meer dan duizend belangstellenden keken via een livestream mee naar de uitreiking van vier prijzen.

Landelijke Ambassadeur mbo 2021

Louise Babel is de nieuwe Landelijk Ambassadeur mbo. De student Mediamanagement en marketing van het Grafisch Lyceum Utrecht versloeg in de finale op het Ambassadeursgala haar medefinalisten Jasmijn Gras van ROC Menso Altingh en Robin van Boom van Helicon. Louise Babel mag zich het komende jaar Landelijk Ambassadeur mbo noemen en zal worden ingezet om het gezicht van het mbo te zijn en het megabelangrijke onderwijs te vertegenwoordigen bij vakwedstrijden en bezoeken aan de Tweede Kamer en de minister van OCW.

Ideas on Stage-publieksprijs

Tijdens het 20e Ambassadeursgala van Ditismbo werd ook Ideas on Stage-publieksprijs uitgereikt aan een leerbedrijf dat zich buitengewoon heeft ingezet voor stages en leerbanen in coronatijd. Teststraat Zwolse8 won de publieksprijs na een sms-actie van kijkers naar het Ambassadeursgala. Teststraat Zwolse8 sloeg deze coronaperiode twee vliegen in een klap: onderwijsmedewerkers werden snel getest en het stagetekort voor tweedejaars doktersassistenten werd volledig opgelost.

WorldskillsNL Berg-award

Bij de prestigieuze Berg-award voor bijzondere verdiensten tijdens internationale vakwedstrijden ging de prijs naar het voltallige Skills Team Netherlands dat geselecteerd was voor EuroSkills. Helaas konden zowel de Nederlandse als de Europese vakwedstrijden niet doorgaan door de coronacrisis. Daarom krijgt Skills Team Netherlands in zijn geheel de award die team captain Sander Damsma, Nederlands kampioen Sanitaire- en Verwarmingstechnicus, in ontvangst nam.

Onderwijsteam van het jaar

De prijs voor het beste onderwijsteam van het jaar ging naar Aventus MEI (metaal, elektro, installatietechniek). Alle genomineerde onderwijsteams hebben dit jaar ondanks de coronacrisis een geweldige prestatie geleverd. Het team van Aventus MEI stak er bovenuit. Een team dat het werkveld en de student optimaal heeft betrokken en waar de samenwerking centraal staat.

Het Ambassadeursgala mbo

Het Ambassadeursgala mbo is een jaarlijks evenement waarin het mbo in de volle breedte wordt gevierd. Het Ambassadeursgala wordt georganiseerd door het samenwerkingscollectief Dit is mbo (MBO Raad, SBB en het ministerie van OCW). De organisatie is in handen van de MBO Academie. Het gala, een begrip in het mbo, verbindt iedereen die in het mbo werkt en leert door awards uit te reiken aan studenten, onderwijsteams en bedrijfsleven. De Landelijke Ambassadeur mbo is een jaar lang hét boegbeeld van het mbo.