Administratie, het in- en verkoopproces, secuur werken en nog veel meer. Daarmee houdt de twintigjarige Michelle zich bij zorginstelling Philadelphia bezig. Dankzij de inspanning van MBO Amersfoort en SBB vindt ze een leerzame stage en bereikt ze al haar stagedoelen.

Michelle (20) volgt de niveau2-opleiding Medewerker financiële administratie bij MBO Amersfoort. Zij zoekt heel lang een stage, maar wordt steeds afgewezen. Veel bedrijven werken in deze periode vanuit huis, waardoor begeleiding en inwerken moeilijk is.

Annemarie van Zandwijk, stagebegeleider van MBO Amersfoort, schakelt de hulp in van adviseur praktijkleren Iris van Aurich van SBB. “Het lukte niet om voor Michelle een stageplek te vinden”, begint Annemarie. “Toen heb ik om advies gevraagd bij Iris. We zijn allerlei bedrijven gaan bellen. Uiteindelijk hebben we een passende stageplek gevonden.”

Goed nieuws voor Michelle

Een opluchting voor Michelle als zij het telefoontje krijgt met het goede nieuws. Ze mag vanaf 15 oktober vorig jaar beginnen met haar stage voor twee dagen in de week bij Philadelphia. Philadelphia is een landelijke zorginstelling die mensen met een verstandelijke beperking begeleidt.

Martie Verhoef is coördinator van de webshop en expositieruimte van Philadelphia en praktijkopleider van Michelle. In de expositieruimte en in de webshop worden de producten verkocht die de cliënten op de dagbesteding maken. “Ik begeleid Michelle bij de administratieve werkzaamheden en laat haar het hele proces zien van in- en verkoop”, aldus Martie. “Ik leer haar alle handelingen zelf toe te passen en geef haar feedback om de stagedoelen te bereiken.”

Het effect van praktijkleren

Michelle is graag administratief bezig. Ze houdt van rekenen en cijfers. Daardoor past deze studie haar zo goed. Ze is blij met de goede begeleiding door haar praktijkopleider: “Martie legt alles goed uit en leert mij steeds wat nieuws.” Doordat Michelle zelfstandig werkt, goed met feedback om kan gaan en leergierig is, vindt Martie het fijn om haar te begeleiden. “Het is leuk om iemand te begeleiden die gemotiveerd is,” licht Martie toe. “Ik vind het ook heel mooi dat ik een steentje kan bijdragen om haar verder te helpen.”

Voor Martie is dit de eerste keer dat zij een student begeleidt. Zij vindt het belangrijk dat studenten leren in de praktijk: “Dan zie je pas echt wat voor gevolgen bepaalde handelingen hebben. Als Michelle bijvoorbeeld een code verkeerd opschrijft, dan heeft dat effect op het systeem. Op deze manier leert zij heel secuur werken.”

Doorstuderen op niveau 3

Stagebegeleider Annemarie is lovend over de erkende leerbedrijven die zich inzetten om stages succesvol te maken voor studenten. Zij helpt de bedrijven graag om creatief te zijn in het bedenken van passende werkzaamheden bij de leerdoelen. Ook heeft ze regelmatig contact met SBB-adviseur Iris over de stagetekorten en benadert ze haar als het voor een student lastig is om een stageplek te vinden.

Tot halverwege juni loopt Michelle nog stage. Daarna begint ze met de niveau3-opleiding Financiële administratie. Ze wil nog zo lang mogelijk doorleren. “Aan haar motivatie zal het niet liggen”, benadrukt Martie. “Met Michelle gaat het zeker goedkomen. Zij krijgt een hele leuke baan in de financiële wereld.”