Stagiairs van flowburo weten meer dan genoeg evenementen te organiseren

Stagiairs van flowburo weten meer dan genoeg evenementen te organiseren
De evenementenbranche verkeert in zwaar weer. Voor veel studenten betekende de coronacrisis het einde van hun stage. Dat het ook anders kan, bewezen de mbo- en hbo-stagiairs van flowburo. Met de organisatie van online evenementen wisten ze hun studiejaar netjes af te ronden.

Flowburo is het onafhankelijke evenementenbureau van het ROC van Amsterdam. Elk halfjaar organiseren zes tot acht mbo- en hbo-stagiairs, zogeheten flowies, samen met een ervaren project- en productieleider uiteenlopende evenementen. Dat opdrachtgevers leren van de flowies, en de flowies van elkaar, maakt die evenementen extra waardevol.

Iedere dag was er een checkin- en een checkoutmomentje

“De afgelopen maanden werkten we in MS Teams”, kijkt manager en projectleider Jorien Dam terug. “Iedere ochtend hadden we daar een checkinmomentje en aan het einde van de dag een checkoutmomentje. In MS To Do, een app voor taakbeheer, konden we allemaal zien wat er nog te doen stond en wat al af was. Ook de een-op-eenbegeleiding deden we digitaal.”

Digitaal communiceren ging heel gemakkelijk

Jorien is verrast door wat er vanuit huis nog mogelijk blijkt. “Van tevoren dacht ik: o, help! Ik ben altijd erg van het face-to-facecontact. Maar het communiceren ging heel gemakkelijk. Doordat je alleen zit, heb je minder afleiding en kun je wat efficiënter overleggen. Je praat over praktische dingen en de koetjes en kalfjes sla je een beetje over. Al vond ik dat aan de andere kant ook ongezellig.”

Pubquiz, kinderbingo en nog veel meer

De lijst van evenementen liegt er niet om. “Afgelopen vrijdagmiddag organiseerden we bijvoorbeeld een pubquiz, vanmiddag houden we een kinderbingo voor collega’s met kleine kids en volgende week organiseren we sportlessen voor de afdeling sportservice van het roc. Die lessen gaan we dan filmen en opnemen, zodat collega’s thuis in de tuin of de huiskamer kunnen meedoen.”

Nu zien de stagiairs elkaar weer in het echt

Sinds mei werken de stagiairs in shifts op kantoor. “De ene dag begeleidt mijn collega daar drie of vier stagiairs, de andere dag zie ik de anderen. Nu per 1 juni de laatste maand van de stageperiode is aangebroken, hebben we afgesproken dat we elkaar eens per week allemaal tegelijk ontmoeten. Het theater is groot genoeg en dan kunnen we wél over die koetjes en kalfjes praten.”

Fijn om te sparren met de adviseur praktijkleren

Hoe is het contact met adviseur praktijkleren Eva Botman? “De eerste keer dat we elkaar ontmoetten was in mijn eerste werkweek”, weet Jorien nog. “Ik vond het heel fijn om meer inzicht te krijgen in de onderwerpen waarop jullie toetsen en hoe jullie tegen dingen aankijken. Ook nu is het fijn om te sparren, ideeën uit te wisselen en te leren van goede voorbeelden van andere erkende leerbedrijven.”

Alle zeven stagiairs hebben hun schooljaar succesvol afgerond

Van de zeven stagiairs bij flowburo gaan er vier door naar het derde jaar en behalen er drie met succes hun diploma. Jorien: “Ook wij missen de ‘gewone’ evenementen heel erg, maar online is er zó veel te doen. Al is het anders dan met je voeten in de klei: het blijft superleerzaam om te zien hoe processen verlopen. Dus ik moedig iedereen aan om te kijken wat je evengoed nog wél met de studenten kunt realiseren.”

Benieuwd naar SBB’s actieplan voor stages en leerbanen? s-bb.nl/helpt