Stagiairs koken sterren van de hemel op Horecava

Horecava 2016
Leerling-koks die de sterren van de hemel koken. Daarmee trok SBB de aandacht op de Horecava, de beurs voor professionals in de foodservice-industrie. Met de kookwedstrijd tussen twee praktijkopleiders en hun stagiairs liet SBB zien dat erkende leerbedrijven de toekomst hebben.

Van 11 tot 14 januari 2016 stond RAI Amsterdam in het teken van de Horecava. Innovatie is een belangrijke reden om de Horecava te bezoeken. Daarom was er het InnovationLAB, met presentaties en kennissessies over trends, digitale marketing, gastvrijheid en duurzaamheid. SBB gebruikte het podium om te laten zien dat een toekomst niet kan zonder goede stagiairs. Joost Hoebink praatte de kookwedstrijd aan elkaar: “De toekomst hebben we maar meteen meegenomen. Twee koppels van een praktijkopleider en een student gaan voor u koken in drie battles.”

Praktijkopleider team 1

Rudi Brands is al twaalf jaar praktijkopleider bij restaurant Steak & Dine uit Son en Breugel. “Ik heb verschillende stagiairs onder mijn hoede gehad. Een van hen is nu souschef in een sterrenrestaurant. De basis heeft hij bij ons meegekregen. Dat vind ik mooi om te zien. Voor deze beurs heb ik Guido zelf laten kiezen welk gerecht hij zou maken. Hier en daar geef ik wat ondersteuning, maar het is allemaal van hem. Ons restaurant heeft een koude en een warme kant. Guido trekt de koude kant al helemaal in z’n eentje. Dit jaar gaan we proberen de warme kant erbij te doen.”

Stagiair team 1

“De warme kant erbij doen? Daar heb ik zin in”, zegt student Guido van Liempt. “Rudi legt alles duidelijk uit en hij begeleidt me goed. Als ik iets nieuws heb geleerd, controleert hij na een paar dagen of ik het heb onthouden. Het is leuk dat ik vandaag dit gerecht mocht uitkiezen. We maken carpaccio van zalmforel en zeebaars met een kruidenolie. En een courgettebloem gevuld met aspergepuree, gefrituurde basilicumblaadjes en wat kersjes om het af te garneren.”

Praktijkopleider team 2

Ook praktijkopleider Jelle Osinga van Aziatisch restaurant Jiu.nu uit Eindhoven is tevreden over zijn stagiair. “Het is erg fijn om met Rick te werken. Hij doet zijn best en luistert goed. En hij heeft eigen inbreng – dat is erg belangrijk. Als praktijkopleider draag je de kennis die je zelf hebt opgedaan over aan de volgende generatie. Liefst aan studenten die net zo’n passie hebben, net zo vakgek zijn als je zelf bent. Rick probeert zo veel mogelijk uit zijn stage te halen. Ik begeleid hem en zie hem groeien, steeds beter worden. Dat geeft veel voldoening.”

Stagiair team 2

“Dit is hamachi, een makreelachtige Japanse vis”, legt student Rick van den Eijnden uit. Daarvan hebben we een tataki gemaakt. Kort op de plaat gebakken, zodat alleen de huid gekleurd is en de binnenkant nog mooi rauw bleef. Stage lopen en werkervaring opdoen is de beste manier om het vak te leren. Je leert alles wat je als gediplomeerd vakman moet kunnen en weten. Je ziet het, je doet het, je ervaart wat je moet ervaren voor later.”

Adviseur praktijkleren

Toine de Goede is adviseur praktijkleren bij SBB. “Het gaat om de driehoek student-leerbedrijf-school. De leerling staat bovenaan. Die willen we graag een goede stageplek geven. Ook hebben we een enthousiast leerbedrijf nodig, zoals de twee die we hier aan het werk zien. En er moet een goede opleider zijn, een roc in de regio. De samenwerking tussen die partijen is heel belangrijk. Dat is en blijft mensenwerk. Ik vind het geweldig om daar een rol in te spelen.”

Bekijk de video-impressie van de kookwedstrijd op YouTube.