Nieuwe SBB Barometer voor stage- en leerbanenmarkt

Student en praktijkopleider in groen
Is het aantal studenten toe- of afgenomen? Hoeveel stages en leerbanen zijn sinds de start van dit schooljaar gerealiseerd? Hoeveel leerbedrijven zijn er? Hoe groot is de kans voor studenten op het vinden van een stage of leerbaan? 4 juli presenteerde SBB de nieuwe SBB Barometer.

SBB Barometer staat bijna volledig in het teken van cijfers over de stage- en leerbanenmarkt. De informatie is gebundeld per opleidingsrichting. In 36 compacte tabellen is in een oogopslag duidelijk hoe een opleidingsrichting ervoor staat. Zo hebben studenten die een opleiding volgen in Retail, Gastvrijheid en Voeding overwegend een ruim voldoende of goede kans op het vinden van een stage of leerbaan. Voor studenten Carrosserie en Mode, interieur, textiel en tapijt is die kans minder gunstig.

Leren in de praktijk

Het thema-artikel gaat over leren in de praktijk, de pijler van het mbo. Bijna 500.000 leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs worden opgeleid tot vakman of vakvrouw. Dat gebeurt op school, maar ook in de praktijk. Dagelijks spannen vele duizenden leerbedrijven zich in voor de vakman van morgen. Zij weten als geen ander, hoe je de fijne kneepjes van het vak op de werkvloer kan leren.

Tekorten

SBB Barometer sluit af met een overzicht van grote opleidingen in 2015/2016, waarbij studenten dit jaar een geringe of matige kans op stage hebben.

Zie ook: