Maak kennis met de opleiding Technisch hout en restauratie

Molens
Kevin Achterhuis (24) volgt de opleiding Technisch hout en restauratie van ROC Twente. Afgelopen jaar werd hij uitgeroepen tot Nederlands kampioen Restauratietimmeren. Hij weet alles van houtconstructies en past dit het liefst toe in de molenbouw.

“Dat ik iets met mijn handen maak, dat het lang blijft staan en stevig is, dat maakt dit ambacht zo mooi", legt Kevin uit. "Hiervoor volgde ik de niveau 2-opleiding Allround timmerman en die was gericht op nieuwbouw met veel beton. Ik wilde zelf mooie dingen maken, daarom studeer ik nu door. We leren veel timmeren in de oude stijl en combineren dit met moderne machines. Het roc let goed op wat we leren tijdens de stageperiode en welke vakken extra aandacht verdienen tijdens de lessen. Zo krijgen studenten echt een op maat gemaakte opleiding."

Molenbouw

Kevin vervolgt: "Als kind timmerde ik vaak aan mijn boomhut op de boerderij, zo ontdekte ik het ambacht. Nu loop ik stage in de molenbouw en zit ik helemaal op mijn plek. Elke molen zit anders in elkaar en hoe ze dat vroeger al konden maken vind ik erg knap. Samen met een collega bouwde ik het skelet van molen de Ooievaar in Terwolde. Door een blikseminslag was deze molen helemaal afgebrand. Tijdens het werk laat ik mijn handen spreken in plaats van al het hout met een schroef aan elkaar vast te zetten. Ook bouw ik iets wat iemand anders graag wil, maar zelf niet kan maken. Dat vind ik dankbaar werk. Jongeren die twijfelen over een opleiding uit de sector Specialistisch vakmanschap en met hun handen kunnen werken, adviseer ik om het te proberen. Je moet de stap zetten. Als het niet lukt met het eerste stuk hout, probeer je het gewoon nog een keer."

Erfgoed

"Ik verwacht dat er altijd behoefte blijft aan dit ambacht. Nederland is echt een molenland, maar ook in de rest van Europa is er werk in te vinden. Molens behoren tot ons erfgoed, daarom blijft er altijd een zekere vraag naar.”