Lijsten maken met het keuzedeel

Afbeelding van lijsten
Binnenkort start voor de tweede keer het keuzedeel Lijsten maken en inlijsten. Hiermee wordt ingespeeld op de vraag naar opgeleide vakmensen. Door de samenwerking tussen de branche, het onderwijs en het Meld- en expertisepunt is het keuzedeel ontstaan.

Drie jaar geleden ontving het Meld- en expertisepunt specialistisch vakmanschap een melding van de branche vereniging voor lijstenmakers, Art & Frame, over de problemen met betrekking tot de instroom van nieuwe lijstenmakers. Na een arbeidsmarktverkenning diende het Nimeto Utrecht samen met Art & Frame een aanvraag in voor het opzetten van een keuzedeel Lijsten maken en inlijsten , dat sinds  dit jaar wordt aangeboden. Marieke Smit van branchevereniging Art & Frame, docent Caroline de Wit en student Tjitske Kerkhoven delen hun ervaring.

Krachten bundelen

Marieke Smit: “In onze branche hebben we last van vergrijzingen we merkten dat steeds meer kennis verloren ging. Zonde vonden we, zeker omdat er in ook in onze buurlandengeen opleidingen voor dit ambacht meer is In plaats van zelf een brancheopleiding te starten besloten we onze krachten met het onderwijs te bundelen. Voor mij een totaal nieuw gebied, waar het Meld- en expertisepunt ons goed bij ondersteunde. Het afgelopen jaar hebben we studenten met het keuzedeel kunnen enthousiasmeren voor het ambacht. Sommigen willen zelfs stagelopen bij lijstenmakers. In de toekomst hoop ik op een uitgebreidere mbo-opleiding, waar studenten ook specialistische kennis leren, zoals het steken van ornamenten, vergulden en kleuren van lijsten.”

Mbo-certificaat

Caroline de Wit: “Het keuzedeel sluit goed aan bij onze mbo-opleiding Restauratie en decoratie. Samen met Marieke hebben we de inhoud vorm gegeven. We konden haar machines overnemen, en daar plukken wij nu de vruchten van. In acht weken tijd leren studenten zo veel mogelijk over het vak. Van historie, decoratie, het daadwerkelijke inlijsten tot restaureren. Samen met de branche evalueren we de inhoud en bedenken we eventueel verbeterpunten. In februari start de volgende groep met het keuzedeel. Daarnaast wordt binnenkort het keuzedeel ook voor het avondonderwijs aangeboden en sluit de deelnemer dit af met een mbo-certificaat.’’

Van basic tot en met museaal

Tjitske Kerkhoven: “Met het keuzedeel heb ik mijn kennis verdiept. Ik heb van alle aspecten rondom het lijsten maken iets meegekregen. Van het aannemen van een opdracht, tot het in elkaar zetten en bewerken. Ook kregen we een stuk kunstgeschiedenis en leerden we de verschillen tussen de manieren van inlijsten, van basic tot en met museaal. We kregen ook les van gastdocenten uit de branche met passie voor het vak. Leren van iemand die het met hart en ziel doet, heeft veel impact. Nu doe ik totaal iets anders en loop ik stage bij een sierschilder, waar ik ook mijn opgedane kennis kan toepassen.”