Event specialistisch vakmanschap draait om duurzaamheid en blijven opleiden

Event specialistisch vakmanschap
28 november organiseerde het Meld- en expertisepunt specialistisch vakmanschap van SBB het event ‘Specialistisch vakmanschap, duurzaamheid en circulaire economie’. Het event vond plaats in de New World Campus in Den Haag.

Directievoorzitter van SBB Hannie Vlug opent het event. “We zijn vandaag niet voor niets op deze duurzame en toekomstgerichte locatie, waar mooie plannen voor de toekomst worden gemaakt. Hier is ook het Nationaal Grondstoffenakkoord gesloten”, weet Vlug uit ervaring. Ze vervolgt: “Het is belangrijk om elkaar jaarlijks te ontmoeten en inspireren, en de aandacht die specialistisch vakmanschap verdient met elkaar vast te houden. De 80 duizend vakmensen, samen goed voor een omzet van 11 miljard, zijn immers cruciaal voor een duurzaam en toekomstbestendig Nederland.”

Specialistische vakmensen moeten opgeleid blijven worden

Jacco Vonhof is boegbeeld van het Meld- en expertisepunt. Hij legt uit dat het ambassadeurschap steeds concreter voor hem wordt. “Het is lastig om bijvoorbeeld een goede pianostemmer of audicien te vinden of iemand die glas in lood kan repareren. Deze specialistische vakmensen moeten opgeleid blijven worden. Juist het Meld- en expertisepunt speelt hierin een cruciale rol. Daar zit de expertise, de kennis over het duurzaam organiseren van specialistische vakopleidingen.”

MKB-Nederland is bezorgd over de toekomst van uniek, specialistisch vakmanschap

Vonhof zegt toe, dat hij zich als boegbeeld van het Meld- en expertisepunt en als voorzitter van MKB-Nederland hard zal maken voor het duurzaam organiseren van specialistische vakopleidingen. Zo verstuurt MKB-Nederland diezelfde middag een persbericht over de zorgen die de ondernemersorganisatie heeft over de toekomst van het unieke, specialistische vakmanschap: “Zonder bijvoorbeeld het beroep van betonstaalverwerker kan er geen brug in Nederland meer worden gebouwd.”

In elke opleiding moet het thema duurzaamheid worden opgenomen

De oprichter van Duurzaam MBO Nederland, Rob de Vrind, vertelt dat dit platform, dat inmiddels 14 jaar bestaat, is opgericht om scholen te ondersteunen bij het ontwikkelen van duurzaamheid in het onderwijs. “Het kabinet heeft SBB opdracht gegeven om in alle kwalificatiedossiers het thema duurzaamheid op te nemen. Om de mbo-student inzicht te geven in mogelijkheden om energie en materialen te besparen, is bijvoorbeeld het keuzedeel ‘Duurzaamheid in je beroep’ ontwikkeld.”

Voortzetting van de subsidie is gewenst

Margret Hoekenga is voorzitter van de sectorkamer Specialistisch vakmanschap. Ze legt uit dat SBB heeft besloten om een externe evaluatie uit te voeren om te onderzoeken of de doelen van de projectsubsidie voor het Meld- en expertisepunt zijn behaald. Aanleiding hiervoor is dat de subsidie op 31 december 2020 afloopt. De uitkomst kan nog niet worden gedeeld, maar Hoekenga meldt alvast dat de evaluatie aantoont dat de doelen ruimschoots zijn behaald en dat voortzetting van de subsidie, en daarmee het Meld- en expertisepunt, meer dan gewenst is.

Bekijk het videoverslag

Activiteiten van het Meld- en expertisepunt specialistisch vakmanschap