In de bres voor lijstenmakers en groen-erfgoedhoveniers

Lijstenmaker
Afgelopen periode werkte het Meld- en expertisepunt specialistisch vakmanschap aan arbeidsmarktverkenningen voor de beroepsgroepen lijstenmakers en groen-erfgoedhoveniers. Van beide arbeidsmarktverkenningen maken we nu een casebeschrijving, die we voorleggen aan de betreffende sectorkamer. Nu de arbeidsmarkt en ontwikkelingen duidelijk in beeld zijn, kunnen onderwijs en bedrijfsleven samen bouwen aan een duurzaam opleidingsarrangement.

Voor de lijstenmakers bestaat geen reguliere en kwalificerende mbo-opleiding. Beroepsvereniging Art & Frame is al een tijd bezig met een professionaliseringslag en heeft inmiddels een certificeringsysteem ingericht. De volgende stap is een opleiding voor jonge aanwas in deze vergrijzende branche. Daarom hielden we in samenwerking met Ditmeijers’ Research een arbeidsmarktverkenning. “De branche is verkend. Nu op weg naar een beroepsopleiding voor een gezonde toekomst”, zegt Marieke Smit van de stuurgroep Art & Frame.

Groen-erfgoedhoveniers

Groen erfgoed is een specialistisch onderdeel in de sector van hoveniers. Het Gilde van Tuinbazen, de Vereniging van Erfgoedhoveniers en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zetten graag samen met een aantal aoc’s een volgende stap om samen een opleiding te ontwikkelen. Het Meld- en expertisepunt is gevraagd te ondersteunen. Daarom deden we met Rijnland Advies een arbeidsmarktverkenning. “Weinig verloop en toch een opleiding, betekent dat scholen vertrouwen hebben in de aantrekkingskracht van groen erfgoed”, concludeert Hennes Claassen, voorzitter van het Gilde van Tuinbazen.

Meer weten?

Bekijk de arbeidsmarktverkenning van de lijstenmakers en de marktverkenning van erfgoedhoveniers. Meer weten? Neem contact met ons op.