Danny doet het keigoed bij PLAMECO

PLAMECO
Ook jongeren van de praktijkschool en het vso verdienen de kans om een vak te leren. Dat vindt Jo Spanjers, directeur van Borisleerbedrijf PLAMECO. Zestien jaar geleden besloot hij samen met praktijkopleider Kees van Binsbergen om die bijzondere doelgroep te gaan begeleiden. Inmiddels zijn vier jongens in vaste dienst en nummer vijf komt eraan.

“Niemand heeft hier een functie”, lacht Kees. “Als een bezoeker vraagt: wie is de directeur, dan kan het zomaar dat Jo mij aanwijst.” Eigenlijk is Kees magazijnchef, maar met zijn opmerking schetst hij de ontspannen sfeer die PLAMECO in Zaltbommel zo kenmerkt. Iedereen hoort erbij en iedereen is even belangrijk.

Het hoeft nooit snel

PLAMECO is marktleider in spanplafonds. Duizenden plafonds per jaar worden op de hoofdvestiging op maat gemaakt, opgerold, ingepakt en verzonden. “Die jongens doen hun werk gewoon keigoed”, zegt Kees. “Ze pakken twintigduizend pakketten per maand in en een fout komt eigenlijk niet voor.” De sleutel van het succes is dat Kees en zijn collega’s net zoveel tijd in de jongeren steken als nodig is. “We leggen uit dat het nooit snel hoeft, zolang ze maar heel nauwkeurig werken.”

“We laten ze eerst door het hele bedrijf allerlei werkzaamheden doen”, legt Kees uit. “Zegt een jongen of meisje: dit lijkt me heel mooi, dan gaan we daarmee aan de slag. We sturen erop dat de jongere op een steeds hoger level komt. Op een gegeven moment krijgen we ze wel, waar we ze willen hebben. Duurt het een maand, dan duurt het een maand. Duurt het een jaar, dan duurt het een jaar. Wij hebben heel veel profijt van hun inzet en zij hebben er heel veel schik in.”

Goed contact met school

Kees heeft onder andere goed contact met Jan Kraaij van praktijkschool De Brug in Zaltbommel. “Jan voelt feilloos aan wat we zoeken, zoals Danny bijvoorbeeld. Danny staat dan ook op nummer 1 met zijn snelheid. Als ik met pensioen ga, mag hij het van me overnemen. Hij ziet het werk verschrikkelijk goed, kan met iedereen opschieten en is handig met de computer. Dus waarom zou hij het niet kunnen!”

“Ik vind eigenlijk alles wel leuk”, zegt Danny. “Het werk, de omgeving, de collega’s. Maandag tot en met donderdag sta ik achter de machine en maak ik plafonds. Op vrijdag loop ik mee met Kees en help ik bijvoorbeeld met laden en lossen. In mijn vrije tijd zit ik graag op terrasjes en doe ik aan fitness – ja, dan werk ik dus alweer met machines. Voorlopig blijf ik hier lekker werken. Hier ligt toekomst genoeg voor me. Ik vind ook dat ik ervoor moet gaan.”

Helpen met Duits

Met 185 verkooppunten door heel Europa, is het prettig als de medewerkers die helpen laden en lossen ook wat Duits spreken. Kees: “We hebben Danny een usb-stick gegeven met Duits voor beginners, zodat hij steeds een nieuw zinnetje kan leren. Goedemorgen, wilt u koffie, u kunt naar achteren rijden, enzovoorts. Het gaat zelfs zo goed, dat hij nu ook zijn collega’s met Duits helpt. Danny’s ouders zijn ons heel dankbaar. Maar we hebben hem alleen de handvatten gegeven. Hij heeft het allemaal zelf gedaan!”


Ook Borisleerbedrijf worden?

Wilt u ook Borisleerbedrijf worden? Neem contact op met uw adviseur praktijkleren van SBB en maak kennis met deze bijzondere en dankbare groep van potentiële werknemers.