Bij DEEN kunnen studenten hun studie afmaken

Deen
“Als je studenten tegenkomt die door de coronacrisis hun stage of leerbaan niet kunnen afmaken, laat het dan eventjes horen. Dan zoek ik een plekje bij een winkel in de buurt.” Dat bijzondere aanbod deed opleidingscoördinator Lisa van der Pol van DEEN Supermarkten onlangs aan SBB.

DEEN Supermarkten is erkend leerbedrijf met filialen in Noord-Holland, Flevoland, Gelderland, Utrecht en Overijssel. Ruim 150 mbo-studenten hebben er een leerbaan en meer dan 120 studenten per jaar lopen er stage.

DEEN heeft wekelijks contact met de adviseur praktijkleren

“Ik heb wekelijks contact met adviseur praktijkleren Shelly Scholtz”, legt Lisa uit. “In deze tijd zijn er helaas studenten die niet meer in de praktijk bij hun leerbedrijf terechtkunnen, maar wel hun studie willen afmaken. Vandaar ons aanbod, bijvoorbeeld voor studenten die tijdelijk hun stage of leerbaan in de pompshop van het tankstation hier in de buurt verloren. We zijn in overleg om dat voor elkaar te krijgen, zodat ook deze studenten verder kunnen.”

Studenten draaien in alles mee

De supermarkten werkten de afgelopen maanden door, maar moesten wel in allerijl de nodige maatregelen nemen. Wat betekende dat voor de studenten? “In onze ogen zijn studenten gewoon werknemers”, vervolgt Lisa. “Dus net als de vaste collega’s informeren we ze over de besluiten van ons interne coronacrisisteam, praten we over veiligheid en draaien ze mee met de praktische maatregelen, zoals het dragen van de inmiddels bekende oranje vestjes.”

Sanne rolde van bijbaantje in opleiding

De achttienjarige Sanne Brouwer volgt via DEEN Academie en NCVB Bedrijfsopleidingen de niveau4-opleiding tot manager retail. “Vanuit mijn bijbaantje op de havo ben ik erin gerold. Ik vond het leuk en kreeg de vraag of ik de opleiding wilde doen. Vooral het praktijkgedeelte spreekt me aan, dus hoe het in de winkel allemaal werkt. Ook de cijfers erachter vind ik interessant. Als aankomend teamleider sluit ik inmiddels zelfstandig af en mag ik aan zo’n zes collega’s leiding geven.”

Filialen werken als één team samen

Klanten kunnen weleens lastig zijn. “Dat is nog een dingetje waaraan ik moet werken”, lacht Sanne. “Maar ik word goed begeleid door Lisa en vooral mijn docent Bas. “We werken hier als één team, niet alleen als filiaal, maar met alle filialen samen. Ik ben geen persoon die kan stilzitten, dus het is fijn dat ik hier met alles verder kan. Ik wil eerst teamleider worden en dan via het hbo doorgroeien tot bedrijfsleider of me op het hoofdkantoor bijvoorbeeld specialiseren in personeelszaken.”

Mbo-vakmanschap is onmisbaar

Afgelopen week maakte minister-president Mark Rutte bekend dat het mbo vanaf 15 juni weer examens mag afnemen en praktijklessen geven. Bovendien worden mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht. In april haalde DEEN al het nieuws met een bijdrage aan de ondernemersactie doneereenmondkapje.nl. De supermarkt doneerde meer dan 80 duizend euro aan de gezondheidszorg, een van die andere sectoren waar vakmensen laten zien hoe onmisbaar het mbo-vakmanschap is.

Benieuwd naar SBB’s actieplan voor stages en leerbanen? s-bb.nl/helpt