Bbl’ers van Hollander Techniek gaan sneller door de lesstof

Robin Britstra
De gemotiveerde bbl-studenten van Hollander Techniek gaan sowieso snel door de lesstof. Maar sinds de praktijkopleiders de klassen halveerden, en de begeleiding dus tweemaal zo persoonlijk werd, doen ze dat nóg sneller.

Hollander Techniek is technisch dienstverlener voor expertises van elektrotechniek, industriële automatisering en IT tot werktuigbouw, beveiligingstechniek en retailtechniek. Met vestigingen in Apeldoorn, Almere, Amersfoort en Almelo en de eigen bedrijfsschool onderWERKwijs is het erkende leerbedrijf een interessante werkgever voor aankomende monteurs.

Naast de monteursopleiding krijgen de studenten extra trainingen

“We leiden onze studenten breed op, zodat ze in elke discipline kunnen meedraaien”, zegt praktijkopleider Wijnand Pul. “Naast de monteursopleiding krijgen ze extra trainingen, bijvoorbeeld in communicatie, beveiligingstechniek en PLC-programmeren voor het automatiseren van processen. Ongeacht het mbo-niveau zit er bovendien Engels in het pakket, gewoon omdat we dat belangrijk vinden.”

Met het ene been in het onderwijs, met het andere in het bedrijfsleven

Als ‘hybride docent’ van Aventus staat Wijnand op de bedrijfsschool ook zelf voor de klas. Voor de studenten biedt dat een belangrijk voordeel. “Met het ene been sta ik in het onderwijs, met het andere been sta ik volop in het bedrijfsleven. Elke verandering en elke introductie van een nieuwe techniek maak ik direct mee, zodat ik daarover in theorie en praktijk kan lesgeven.”

Geen enkele student loopt achterstand op

Op dit moment volgen zeventig jongeren bij onderWERKwijs een technische opleiding. In verband met de coronamaatregelen zijn de groepen van tien studenten opgesplitst in groepjes van vijf. “In plaats van twee dagen in de week zijn mijn collega Marcel van Leeuwen en ik er nu vijf dagen mee bezig. Maar het voordeel is dat we gewoon door kunnen. Geen enkele student loopt achterstand op. Ze gaan zelfs sneller door de leerstof.”

Vrijwel geen uitval

“Doordat de groepjes klein zijn, ontstaat ruimte in het individuele leertraject", legt Wijnand uit. "In die zin zijn de maatregelen een voordeel: we kunnen meer verdieping aanbieden. Hierdoor behalen onze studenten meer diploma’s en certificaten tijdens de opleiding, waardoor ze sneller doorstromen naar een volgende functie. We hebben dan ook vrijwel geen uitval, ook al niet omdat de jongens en meisjes hier graag leren en werken.”

Adviseur praktijkleren Farid is blij met het erkende leerbedrijf

Regelmatig heeft Wijnand contact met adviseur praktijkleren Farid El Bouchehati van SBB. “Je kunt het zo gek niet noemen, of we hebben erover gesproken”, vertelt Farid. “Uitbreiding van erkenning, scholing voor praktijkopleiders, natuurlijk ons actieplan voor stages en leerbanen, enzovoorts. Hollander Techniek speelt een prominente rol in de regio. Dat is heel fijn voor ons!”

24 augustus start alweer de volgende groep

Voor komend schooljaar staan alweer tien nieuwe jongeren met vmbo-diploma in de startblokken. “Maandag 24 augustus beginnen ze met hun bbl-opleiding”, besluit Wijnand. “Het leuke van mijn rol als hybride docent, is dat het mijn collega’s worden. Nu leer ik hun een vak, en over een paar jaar leren ze mij het vak. Dan hebben zij de kennis en geven ze hier een gastles.”

Benieuwd naar SBB’s actieplan voor stages en leerbanen? s-bb.nl/helpt