WestergasTerras en ROC van Amsterdam zetten zich in voor jongeren in de stad

Het ROC van Amsterdam, het WestergasTerras en SBB hebben de handen ineen geslagen. Samen maken ze het mogelijk dat een eerste groep entreestudenten uit de hospitalitysector ondanks de coronacrisis toch weer aan de slag kan om de broodnodige praktijkervaring op te doen.

Meer weten over het actieplan van SBB? Of hebt ú ruimte voor een student? s-bb.nl/helpt

De entreeopleiding van het ROC van Amsterdam is in het leven geroepen voor jongeren van 16 tot 21 jaar zonder diploma. Bij deze praktische opleiding leren de jongeren, uit vaak kwetsbare gezinnen, diverse vaardigheden en omgangsvormen die ze later kunnen toepassen bij het vinden van een baan. Ook kunnen zij er mee doorstromen naar een beroepsopleiding op niveau 2.

Grote moeite om stageplek te vinden

"De studenten van de entreeopleiding hebben momenteel grote moeite om een geschikte stageplek te vinden. Hierdoor stagneert hun ontwikkeling natuurlijk enorm", vertelt Sjoerd Visser, docent aan het ROC van Amsterdam. Bart Elshof van het WestergasTerras vult aan: "Het WestergasTerras is inmiddels ook al weer enkele maanden gesloten door de lockdownmaatregelen van de overheid. Na de tent al drie keer in de verf te hebben gezet – het pand heeft er nog nooit zo stralend bij gestaan – begint de verveling ook bij ons personeel nogal toe te slaan. Deze samenwerking biedt dan ook een oplossing voor beide partijen."

Kookvaardigheden verder ontwikkelen

Tot eind maart ontvangt het WestergasTerras elke woensdag twee groepen van maximaal acht studenten. De studenten worden getraind in stagevaardigheden die zij nodig hebben om hun opleiding af te ronden. Zij leren hoe het is om in een professionele keuken te werken en uiteraard worden de kookvaardigheden verder ontwikkeld. Onder begeleiding van WestergasTerras chef-kok Stefan Meijer en kookdocent Roald Moen van de entreeopleiding maken de studenten elke week verschillende gerechten met producten die door De Kweker beschikbaar worden gesteld. De bereide gerechten worden vervolgens belangeloos ter beschikking gesteld aan goede doelen in de stad, waaronder Stichting Regenboog.

Oplopende onderwijsachterstanden terugdringen

De krachtenbundeling van de branche, het scholenveld en SBB is een initiatief om de oplopende onderwijsachterstanden van de studenten terug te dringen. Landelijk gezien hebben circa 20.000 studenten in het mbo op dit moment geen stage of leerbaan.

Meer weten over het actieplan van SBB? Of hebt ú ruimte voor een student? s-bb.nl/helpt