Stagiairs bij Kwekerij Moors geven kleur aan paprika

Stagiairs bij Kwekerij Moors geven kleur aan paprika
Zit je op het #mbo en heb je door corona studievertraging of loop je tegen belemmeringen aan, wij hebben functies in #logistiek, #ict, #groen en #kwaliteit. Met die oproep op de sociale media geeft Kwekerij Moors studenten kans op een uitdagende stage.

Dat werken en leren bij Kwekerij Moors in Asten-Heusden veel meer betekent dan met houten kratjes sjouwen, blijkt wel uit de erkenningen die adviseur praktijkleren Sarah van Driel verleende. Het familiebedrijf is erkend voor elk mbo-niveau: van de entreeopleiding Assistent plant, dier of groene leefomgeving tot de niveau4-opleiding Vakexpert teelt en groene technologie.

Op allerlei functies zijn leuke, slimme mensen nodig

“We hebben een variatie aan functies”, legt contactpersoon bpv Hannie Moors uit. “Ons bedrijf is ver geautomatiseerd, dus daar komt veel meer techniek en logistiek bij kijken dan je zou vermoeden. Voor aankomende vakmensen met interesse in bijvoorbeeld teelt, biologie of elektrotechniek ligt bij ons een kansrijke toekomst. Op allerlei functies hebben we gewoon leuke, slimme mensen nodig.”

Alle paprika’s beginnen als groene paprika

Zoals praktijkleren draait om kwaliteit, geldt hetzelfde voor de teelt van rode en gele paprika’s. “Ja, ze beginnen allebei als groene paprika”, lacht Hannie. “Dan zijn ze nog niet rijp. Maar uiteindelijk kleuren ze allemaal door, al gebeurt dat bijvoorbeeld bij een ras dat als groene paprika op de markt komt relatief laat. Niet voor niets is onze slogan dat we kleur geven aan paprika.”

Het televisiespotje was een goed moment om in actie te komen

Hoe kwam Hannie op het idee om een oproep te doen op de sociale media? “We zijn al jaren erkend leerbedrijf. Het televisiespotje van SBB was voor mij een goed moment om daar iets mee te doen. Niet dat we per se extra medewerkers nodig hebben, maar omdat we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen.”

Frank begon als scholier en heeft nu een vaste baan

Hannie vindt het leuk om met mbo-studenten te werken. “Voor de sector is het noodzakelijk om jonge mensen met groene vingers binnen te halen en vervolgens te begeleiden en enthousiasmeren. Ook als bedrijf hebben we daar plezier van. Denk alleen al aan Frank, een jongen die hier als scholier begon, in overleg een bbl-opleiding volgde en nu bij ons een vaste baan heeft.”

Vooral werken in teamverband is leuk

“Op m’n zestiende hielp ik al bij het oogsten en sorteren van de paprika’s en het schoonmaken van de loods”, zegt Frank van Beek. “Oogsten deden we meestal met een man of veertien, sorteren met z’n zevenen. Vooral het teamverband bij het sorteren was leuk. Bovendien vond ik het als jonge scholier mooi om te zien hoe zo’n bedrijf wordt gerund.”

Van elk bedrijfsaspect proeven

Op advies van eigenaar Rob Moors volgt Frank van 2015 tot 2018 de bbl-opleiding Teelt en techniek. Door de combinatie van leren en werken mag hij van elk bedrijfsaspect wat proeven. “Op school hadden we bijvoorbeeld een blok van tien weken bemesting”, vervolgt Frank. “Dan ging ik op het bedrijf echt met de bemesting meelopen, ook om te ontdekken waar mijn interesses lagen.”

Energie uit het bedrijf halen en lekker doorwerken

Gewasbescherming vindt Frank het meest interessant. “Vanuit Kwekerij Moors heb ik een aanvullende cursus entomologie gedaan, waarbij je natuurlijke vijanden inzet tegen schadelijke insecten. Dat wil ik helemaal onder de knie krijgen, zodat ik het zelfstandig kan uitvoeren. Voor mensen die graag bezig zijn is deze sector echt heel fijn. Je kunt je energie gewoon uit het bedrijf halen en lekker doorwerken.”

Benieuwd naar SBB’s actieplan voor stages en leerbanen? s-bb.nl/helpt