Sectorkamer bespreekt arbeidsmarktontwikkelingen

Student en praktijkopleider in beveiliging
In juni 2017 organiseerde de sectorkamer Zakelijke dienstverlening en veiligheid een systematische kennisuitwisseling van huidige en toekomstige arbeidsmarktontwikkelingen. In de beveiligingsbranche wordt bijvoorbeeld steeds meer gevraagd om vaardigheden als dienstverlening en security awareness.

In discussies over het mbo gaat het vaak over de gevolgen van technologische ontwikkelingen, automatisering en digitalisering die direct voelbaar zijn in het uitoefenen van beroepen en functies. Onderwijs en bedrijven delen hun kennis en ervaringen over nieuwe businessmodellen en bedrijven die hun strategie bijstellen omdat de arbeidsmarkt flink in beweging is. Bovendien voeren ze discussies over de effecten voor de onderwijsuitvoering en wet- en regelgeving die van belang zijn voor een specifieke sector.

Nieuwe vaardigheden

De beveiligingsbranche kampt bijvoorbeeld met drastische veranderingen. Er wordt steeds minder gevraagd naar de standaardbeveiliger en steeds meer naar de gastheer (security host) met vaardigheden in dienstverlening en security awareness. De nadruk ligt steeds meer op preventie en advies. Dat betekent dat ook competenties worden gevraagd op het gebied van communicatie, hospitality, kennis en kunde van automatisering, representativiteit, goede beheersing van de Nederlandse taal en Engelse spreekvaardigheid.

Twee functies in één

Nog een opvallende ontwikkeling is de bundeling van twee functies in één: beveiliger-gastheer of beveiliger-receptionist. Op commercieel gebied betekent deze trend, dat bedrijven bezuinigen door het combineren van twee functies in één beveiligingsmedewerker. Personeel dat allang in de beveiliging werkt, kan daarom moeite hebben om aan de gevraagde competenties te voldoen. In de branche groeit de flexibilisering van diensten, waardoor de standaard achtuursdiensten steeds meer verdwijnen. Verder wordt steeds meer gebruikgemaakt van nulurencontracten. Dit maakt het moeilijker voor studenten om een stage of leerbaan te vinden. Zij moeten immers een gegarandeerd aantal uren maken. Jaarlijks volgen landelijk zo’n 5.300 studenten de mbo-opleiding Beveiliger.