SBB werft meer dan 12.000 leerbanen voor mbo’ers

12.584 leerbanen
Na zeven jaar daling van het aantal mbo-studenten met een leerbaan, lijkt er sprake te zijn van herstel. Een actieplan van SBB leidde tot meer dan 12.000 leerbanen. Minister Bussemaker van OCW maakte dat vandaag bekend tijdens een bijeenkomst bij SBB in Zoetermeer.

Het opleiden van aankomende vakmensen in het mbo met leerbanen (beroepsbegeleidende leerweg ofwel bbl) is een succesvolle vorm van leren in de praktijk. Omdat het aantal studenten met een leerbaan de afgelopen jaren daalde, startte SBB op 1 juni met het werven van plekken bij bestaande leerbedrijven, versterkt door de campagne ‘Haal de toekomst in huis’. De campagne roept bedrijven op om leerbedrijf te worden. Met deze actie verwachten we dat meer studenten de kans krijgen om via een leerbaan een diploma te halen.

Teller

Sinds 1 juni 2016 houdt SBB het aantal toegevoegde leerbanen met een teller bij. Tijdens een bijeenkomst van SBB-vertegenwoordigers van onderwijs en bedrijfsleven in Zoetermeer, onthulde minister Bussemaker de precieze stand: op 29 september staat de teller op 12.584. “Goed dat het gelukt is om zo veel leerbanen te vinden. Het is belangrijk om bedrijven enthousiast te maken voor opleiden in de praktijk. Daarmee kunnen meer jongeren de zo belangrijke werkervaring opdoen. Ik hoop dat er nog veel leerbanen bijkomen”, aldus minister Bussemaker. Het totale aantal leerbanen op Stagemarkt.nl bedraagt nu 34.000.

Ontplooien

Fauve Beekmans is praktijkopleider bij Van Rijbroek schoenen, mode & sport in Boekel. “Er is zo veel werk bij Van Rijbroek, dat we de mogelijkheid zagen om naast stagiairs ook studenten met een leerbaan te gaan begeleiden. In het begin moet je best hard werken om te zorgen dat ze hun eigen plekje vinden. Er is begeleiding nodig, maar hier krijg je later echt veel voor terug. Studenten willen hun kennis graag toepassen in de praktijk. We creëren eigen taken voor de studenten en hier zijn ze dan ook verantwoordelijk voor. Ik geniet ervan om te zien hoe een student zich na een aantal maanden ontplooit tot enthousiaste werknemer.”

In gesprek met de scholen

“De internationaal befaamde formule die jong en oud in staat stelt met loon een nieuw vak te leren, dreigde teloor te gaan“, licht SBB-directeur André Timmermans toe. “Leerbanen zijn een belangrijk middel om werknemers te werven, met name in techniek, horeca en zorg. Bovendien sluiten ze aan op de wens van veel studenten om te leren in de praktijk. Fantastisch dat het actieplan geslaagd is. De komende periode gaan onze adviseurs praktijkleren in de regio met de scholen in gesprek om de leerbanen zo veel mogelijk in te vullen.”

Bekijk het actuele aantal geworven leerbanen