SBB feliciteert Jos de Goey als voorzitter van WorldSkills International

Jos de Goey is vandaag benoemd als voorzitter van WorldSkills International, de wereldwijde organisatie die vakwedstrijden organiseert voor mbo-studenten. SBB is blij met de benoeming. Met een Nederlandse voorzitter staan onze vakmensen van de toekomst nog meer bij bedrijven in de schijnwerpers.

Bedrijven in Nederland kunnen niet zonder goede vakmannen en vakvrouwen. Vakwedstrijden bieden een podium waar deze jonge mensen hun vaardigheden aan bedrijven kunnen laten zien. Door deel te nemen ontdekken mbo-studenten hun talent en raken ze geïnspireerd om hun beroepsvaardigheden nog verder te ontwikkelen. SBB maakt zich dan ook graag sterk voor de vakwedstrijden.

Samenwerking met het bedrijfsleven

“Mijn ambitie als voorzitter is te zorgen dat de ontwikkeling van beroepsonderwijs en vakwedstrijden verder toeneemt, net als de samenwerking met het bedrijfsleven en kennisuitwisseling tussen de lidstaten van WorldSkills”, zegt De Goey. “Deze lidstaten en hun vaak jonge deelnemers zouden nader kunnen bijdragen aan een betere wereld, met de doelstellingen van de VN als leidraad. Stel je voor wat ze met hun praktische kennis nog meer kunnen doen aan bijvoorbeeld het meehelpen oplossen van klimaatproblemen.”

Boost aan waardering en erkenning

Een beroepsopleiding is minstens zo belangrijk als bijvoorbeeld een universitaire opleiding, meent De Goey. “De arbeidsmarktkansen voor vakmensen zijn al geruime tijd goed en ook het salarisniveau verschilt bij sommige vakgebieden niet meer zo veel in vergelijking met iemand die een universitaire opleiding heeft afgerond. De waardering en erkenning van het beroepsonderwijs kunnen echter nog steeds een boost gebruiken. Dat kan met vakwedstrijden, waar honderdduizenden mbo’ers mondiaal hun skills presenteren.”

1.600 kandidaten in 50 beroepsrichtingen

Sinds 2001 is De Goey algemeen directeur van WorldSkills Netherlands. Van 2007 tot 2015 was hij ook voorzitter van WorldSkills Europe. Zijn benoeming werd bekendgemaakt in Kazan. Daar vond van 22 t/m 27 augustus de 45e editie plaats van WorldSkills, het WK voor beroepen. Naast aandacht in de media, konden de 1.600 kandidaten in 50 beroepsrichtingen rekenen op belangstelling van 400.000 bezoekers. Het evenement wordt eenmaal per twee jaar georganiseerd. De volgende editie vindt plaats in 2021 in Shanghai.

Skills Heroes en Skills Talents

In 1950 startte WorldSkills International met vakwedstrijden voor mbo-studenten. Nederland is lid sinds 1962. Ieder lid organiseert zijn eigen nationale vakwedstrijden en vaardigt kandidaten af naar WorldSkills. WorldSkills Netherlands organiseert Skills Heroes voor het mbo en Skills Talents voor het vmbo. Bovendien begeleidt ze Team Nederland naar EuroSkills en WorldSkills, ondersteund door de ministeries van OCW en EZ, de MBO Raad, SBB, Nuffic en vele partners uit onderwijs en bedrijfsleven.