Renger is een laatbloeier

De broers Van Lindenberg
Om heel verschillende redenen past de student soms niet in het standaardplaatje. Renger van Lindenberg heeft bijvoorbeeld dyslexie. Maar iedereen heeft zijn eigen talent en veel jongeren kunnen wel degelijk een vakman worden, vooral in de bbl. Bij technisch installatiebedrijf Van Lindenberg in Loenen aan de Vecht krijgt iedereen de kans om dat te bewijzen.

Van Lindenberg telt dertien gediplomeerde loodgieters, dakdekkers, cv-monteurs en elektriciens. Vijf jaar geleden nam Hijko van Lindenberg het roer over van zijn vader. “Op elektragebied zijn we erkend voor opleidingen van niveau 2 tot en met 4”, vertelt hij. “Voor loodgieters beperken we ons tot niveau 2 en 3 omdat we studenten niet alle werkprocessen van niveau 4 kunnen bieden.”

Bbl

Door ernstige dyslexie had Hijko’s broer Renger vroeger op school moeite om mee te komen. In de bbl maakte hij dat meer dan goed. “Na de vmbo-basisopleiding Metaal en elektro begon ik met een mbo-opleiding ICT. Omdat die richting me totaal niet lag, besloot ik na een halfjaar om bij mijn vader aan het werk te gaan. Ik deed eerst Elektrotechniek, niveau 2 en 3 en daarna Installatietechniek, niveau 3. Omdat warmtepompen in opkomst zijn, volgde ik onlangs ook een cursus F-gassen. In ons vak ben je nooit uitgeleerd, maar zolang het je interesseert is dat niet erg.”

Een paar taalfoutjes

“Renger is wel echt een laatbloeier”, legt Hijko uit. “Als je eenmaal vakgericht leert voor elektricien, maakt het de docent niet zoveel uit als je een paar taalfoutjes maakt. Zolang de inhoud maar klopt. Ieder mens is een individu. De een heeft andere spelregels nodig dan de ander. We hebben ook een jongen met ADHD. Omdat hij niet te hanteren zou zijn, werd hij van ontzettend veel scholen afgestuurd. Maar ik vind hem helemaal niet lastig. Hij moet gewoon zijn energie kwijt. Als je daar een beetje tactisch mee omgaat en weet wat je aan elkaar hebt, dan kun je heel ver komen.”

Borisleerbedrijf

Met adviseur praktijkleren Ineke Rekelhof sprak Hijko over uitbreiding van de erkenning als Borisleerbedrijf. “Daar denk ik serieus over na. We hebben al jaren een collega met een verstandelijke beperking. Ik moet hem niet vragen om een werkformulier invullen, maar als ik uitleg wat de klant wil dan redt hij het gewoon. We maakten tabellen waarop hij kan aanvinken hoeveel pijpen, draad en inbouwdozen hij gebruikt. Zo kunnen we hem een compleet huis laten installeren, waarna wij het werk controleren. Zijn interesses liggen op dat gebied, en daardoor lukt het. Dat is superleuk.”

Jong en up-to-date

Hijko vindt het sowieso een aanrader om erkend leerbedrijf te worden. “Mbo-studenten zijn enthousiast, ze willen werken en ze verbazen me steeds weer met creatieve ideeën. Verder leren ze op school de nieuwste regels en materialen. Als een student aan zijn praktijkopleider vraagt waarom hij iets zus of zo doet, dan moet die daar ook weer over nadenken. Zo blijft het hele bedrijf jong en up-to-date.”