Nog nooit zo veel geleerd

Nadia Reinink, Jet Hageman en Esther Idsinga
Slechts tien weken duurde de stage van Nadia Reinink, Jet Hageman en Esther Idsinga. Maar nog nooit hebben ze zo veel geleerd. Ingezet voor een kunstproject, maakten de studenten van Nimeto Utrecht vloerschilderingen in de voormalige gevangenis Wolvenplein. SBB regelde de erkenning van deze cross-sectorale, tijdelijke leeromgeving. Een voorbeeld van de inzet van adviseurs praktijkleren.

Hacking Habitat is een kunstmanifestatie waarin meer dan 85 bekende kunstenaars uit binnen- en buitenland een kritisch licht laten schijnen op de rol van technologie in onze maatschappij. Een van hen is María Jesús Huarte uit Argentinië, die diverse vloerschilderingen in de gevangenis wilde realiseren.

Rijksmonument

“Stichting Niet Normaal organiseerde de kunstmanifestatie”, vertelt adviseur praktijkleren Peter Stemerdink. “De artistiek directeur vroeg aan stagecoördinator Willem Sevensma van Nimeto Utrecht of hij voor dit internationale project studenten mocht inzetten. Zo kwam het verzoek tot erkenning bij ons terecht. Dat was om twee redenen complex. Ten eerste ging het om twee sectoren: ICT en creatieve industrie en Techniek en gebouwde omgeving. Ten tweede betrof het een tijdelijke leeromgeving. Omdat het een rijksmonument is, dient de gevangenis na afloop in de oorspronkelijke staat te worden teruggebracht.”

Extra leerzaam

“Voor de vloerschilderingen op de luchtplaatsen en in de kelder moesten we verf op waterbasis gebruiken”, kijkt Esther terug. “Een hele uitdaging, want zulke verf trekt meteen in de ondergrond. Omdat het veel regende, wilde de verf bovendien niet drogen.” Maar er waren meer aspecten die de stage extra leerzaam maakten. Nadia: “We hebben bijvoorbeeld tien weken lang Engels gesproken, ook met kunstenares María. Het gaf veel voldoening om te merken dat ze naar onze ideeën luisterde.” Jet vult aan: “En dan was er nog het ontwerp. De tekeningen die we moesten uitwerken waren vaak anders dan de realiteit. Door met laserapparatuur te leren omgaan, konden we dat oplossen.”

Doorstromen

“Ik ben blij dat mijn collega Elize Miedema en ik deze erkenning konden verlenen”, besluit Peter. “Stages zijn bedoeld om studenten vaardigheden te laten oefenen, ze te laten zien hoe het er in de praktijk aan toegaat en ze te leren omgaan met tijddruk en onverwachte omstandigheden. Omdat veel studenten van het Nimeto doorstromen naar de kunstacademie, was het bovendien een waardevolle kans om die keuze te onderbouwen. Esthers vader merkte op dat zij in tien weken met alle aspecten van het werkzame leven te maken kreeg, die hij in zijn eigen carrière van dertig jaar tegenkwam. Een mooiere motivatie voor ons werk bij SBB kan ik niet bedenken.”