Kampioen bloemschikken Carline decoreert evenement SBB

Nederlands Kampioen Bloembinden Carline Refuge
17 april ging het bestuur van SBB met circa 75 vertegenwoordigers van beroepsonderwijs en bedrijfsleven in gesprek over leven lang ontwikkelen. Nederlands Kampioen Bloembinden Carline Refuge verzorgde de decoratie van het evenement in Zoetermeer – een mooie start van haar training voor het wereldkampioenschap in Rusland.

De negentienjarige Carline is derdejaarsstudent Bloem & styling op het Zone.college in Zwolle. Bij Skills The Finals op 22 maart in RAI Amsterdam weet ze de titel Nederlands Kampioen Bloembinden in de wacht te slepen. “Ik ben creatief en vind het heel erg leuk om met natuurlijke materialen te werken”, legt Carline uit. “Daarom wist ik dat dit een geschikte opleiding voor me was. Ik kan er mijn creativiteit in kwijt en word er ook gelukkig van.”

Eerste van 48 medestudenten

In de voorronde voor Skills The Finals eindigt Carline als eerste van 48 medestudenten van alle locaties van het Zone.college. Als volgende stap op weg naar het Nederlands Kampioenschap gaat ze met tien finalisten van andere mbo-scholen drie dagen in de RAI aan de slag met diverse opdrachten, van bloemarrangementen met vrije materialen en techniekkeuze tot specifieke opdrachten zoals tafelstukken en hangende arrangementen.

Creatieve presentatie

Voor Skills The Finals geeft Carline ook een creatieve presentatie over haar hoofdwerkstuk. “De opdracht was om er een gerecht bij te bedenken. Ik koos voor Sallands, want daar kom ik vandaan. Als voorgerecht had ik Zwolse mosterdsoep, gevolgd door groene asperges en boereneendeborst met aardappelfrietjes. Het nagerecht was appelcrumble omdat ik appelboomtakken in het stuk had verwerkt. Als drank serveerde ik Gebrouwen door Vrouwen Bloesem Blond in een tulpglas.”

Veel geleerd

“Ik heb veel van de wedstrijd geleerd”, vervolgt Carline. “Door mijn medefinalisten bezig te zien, deed ik ideeën op en zag ik leuke techniekjes. Ik wist al hoe je met een boormachine een saai groen draadje leuk kunt maken. Nu leerde ik om ook de zakkentrekker waar rietdekkers mee werken te gebruiken. Weer anderen hadden rozen op de kop in een werkstuk gespeld. Dan heb je een leuk knopje en daaronder die mooie roos. Zo zag ik van alles voorbijkomen.”

Tien tafels en een podiumstuk

Op Skills The Finals maakt Carline kennis met SBB en van het een komt het ander. “Samen met mijn docent Annoeschka Turksema versier ik hier in Zoetermeer tien tafels en we maken een groot podiumstuk. Om dat massa te geven hebben we grote takken meegenomen. Die takken verwijzen ook weer naar mijn Skills-stuk. Verder gebruiken we van alles: leeuwenbekken, gerbera’s, anjers, ornithogalums , rozen, artisjokken, alliums, zonnebloemen, lysianthus, asparagusgroen, fatsiagroen en aspidistra.”

Doorstuderen

Als Carline deze zomer haar diploma haalt, gaat ze bij Aeres Hogeschool in Wageningen doorstuderen met de opleiding tot docent en kennismanager Bloemsierkunst. Heeft ze eigenlijk een lievelingsbloem? “Bloemen kunnen heel mooi bij elkaar combineren”, weet Carline. “Zelf vind ik delphinium heel erg gaaf, door de mooie felblauwe kleur. Die bloem heeft niet veel nodig om heel mooi te zijn. Als je er eentje op een vaas zet, kun je er al van genieten.”

Deelnemen aan WorldSkills

12 april maakte het ministerie van OCW bekend dat Carline na een succesvol gesprek mag deelnemen aan de komende editie van WorldSkills, die in augustus plaatsvindt in het Russische Kazan. “Ik volgde het nieuws op mijn stagebedrijf Flora-Inn in Bathmen, waar we hebben geproost met een glaasje wodka. Om op niveau te komen moet ik in aanloop naar de finale 220 trainingsuren maken. Morgen gaan we het trainingsprogramma opstellen. Ik kijk er heel erg naar uit.”