Groen licht voor mbo-certificaat Datacenter IT Techniek

Datacenters groeien snel en het is een nieuwe bedrijfstak die specifieke kennis vereist. Door het grote tekort aan personeel in die sector zijn roc Noorderpoort en de Dutch Data Center Association (DDA) de samenwerking aangegaan voor het ontwikkelen van het keuzedeel Datacenter IT Techniek. Allereerst voor studenten en vervolgens een mbo-certificaat voor volwassenen.

DDA, de brancheorganisatie voor datacenters in Nederland, constateerde vooral een tekort vanuit de technische hoek. Maaike van Kessel, practor Digitaal vakmanschap bij Noorderpoort, vertelt: “Samen met DDA hebben wij het keuzedeel afgelopen jaar ontwikkeld, zodat mbo-studenten zich tijdens hun opleiding in het onderwerp kunnen verdiepen. Eerst als pilot, voor een groepje van zeven mbo-studenten. In de tussentijd is ook het mbo-certificaat goedgekeurd. Zo wordt dit keuzedeel ook geschikt voor volwassenen.”

Keuzedelen dekken overlap it en techniek

In 2019 voerde de DDA een onderzoek uit in de datacentercommunity. Eline Stuivenwold, beleidsmedewerker Onderwijs en werkgelegenheid bij DDA, vertelt: “Er bleek toen al een groot tekort aan personeel te zijn. Het vinden van technisch personeel werd zelfs aangemerkt als grootste uitdaging voor datacenters. De vraag naar datacenterdiensten blijft alleen maar toenemen, dus we moesten hier echt iets mee."

Maaike en Eline besloten twee keuzedelen op te zetten. Eline zegt: “Het mooie aan een keuzedeel is dat ze relatief snel kunnen worden ontwikkeld. Bovendien hebben we in datacenters vaak te maken met de overlap van techniek en it en dat is een lastige combinatie in onderwijsland. Door zowel Datacenter IT Techniek en een Datacenter Facility Engineering te ontwikkelen, hebben we deze overlap weten te dekken.”

“Binnen datacenters moet je van alle gebieden kennis hebben. De medewerker moet zorgen dat het bedrijf altijd ‘up-and-running’ is. En bij fouten moet je kunnen ingrijpen. Als je het verkeerde kabeltje eruit trekt, kan het zomaar zijn dat je bankpasje niet meer werkt. Bij wijze van spreken natuurlijk”, grapt Eline.

Verantwoordelijk voor veel werkzaamheden

Het keuzedeel Datacenter IT Techniek bevat alle modules die nodig zijn om de student te leren hoe hij of zij het datacenter operationeel kan houden. De deelnemer van het traject leert de context van een datacenter kennen. “Denk aan modules als: elektriciteit, beveiliging, onderhoud plegen en het acteren op alarmmeldingen. Maar ook het begeleiden van klanten binnen een datacenter. Monteurs van klanten gaan namelijk onder de verantwoordelijkheid van een medewerker het datacenter in”, vertelt Maaike.

Bij Datacenter Groningen in Zuidbroek krijgen de deelnemers de gelegenheid om de opgedane kennis in de praktijk te brengen. Het traject van Noorderpoort duurt twintig weken, met wekelijks een dagdeel scholing. Daarnaast komt er zelfstudie aan te pas.

Kansen voor volwassenen

“Bij Noorderpoort hebben we een Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap. In het kader van een leven lang ontwikkelen kunnen we daar modules voor volwassenen aanbieden. Vandaar dat ik daar meteen kansen zag. Het certificaat is inmiddels goedgekeurd en nu is het moment dat we met volwassenen aan de slag gaan. In september dit jaar wil ik daar echt mee gaan beginnen”, zegt Maaike. “Voor werkenden kun je denken aan een verkorte bijscholing met een duur van twee à drie maanden.”

Samenwerken met nog meer datacenters

De zeven studenten die in september begonnen aan het keuzedeel zijn erg enthousiast. Bovendien heeft dit initiatief zijn vruchten al afgeworpen binnen de branche: “Veel datacenters benaderen ons nu en nodigen ons uit om een kijkje te nemen. Bovendien helpen ze ons met de ontwikkeling van lesmateriaal”, vertelt Maaike opgewekt. "We starten de komende periode ook met het keuzedeel Datacenter Facility Engineering."

Eline vult aan: “We blijven samenwerken met Noorderpoort voor een verdere ontwikkeling van het curriculum en het up-to-date houden van het lesmateriaal. Bovendien bouwen we een mini-datacenter bij Noorderpoort, met alle aspecten van een datacenter in een kleine ruimte. Deelnemers van het keuzedeel kunnen op die manier oefenen en mogen fouten maken, dat kan natuurlijk niet op 'echte' apparatuur. Naar verwachting wordt dat datacenter in juni van dit jaar opgeleverd.”


Pilots en experimenteren maken leven lang ontwikkelen voor iedereen bereikbaar

Leren stopt niet na het behalen van een diploma. Ook werkenden en werkzoekenden moeten zich een leven lang ontwikkelen. Met pilots en experimenten onderzoekt SBB met onderwijs en bedrijfsleven hoe dat voor iedereen bereikbaar kan worden gemaakt.

Foto: The Datacenter Group