Frisse wind Roem & Poen voorkomt uitval

Roem & Poen
Een frisse wind. Daarmee helpen praktijkopleider Nadia Alj en stagiairs Marissa, Babette, Noa, Jesse en Sarah de uitval onder mbo-studenten te voorkomen. Het erkende leerbedrijf Roem & Poen, een project van ROC West-Brabant, draait inmiddels zes jaar. Wat is het en hoe komt het zo succesvol?

“Voor jongeren is het vaak lastig om een studie te kiezen. Maken ze de verkeerde keuze, dan verliezen ze hun motivatie en vallen ze mogelijk zelfs uit”, zegt Nadia. “Een belangrijke reden is dat de student geen reëel beeld heeft van het beroep. Daarom zijn we in 2013 op het Kellebeek College in Roosendaal gestart met Roem & Poen. Naar voorbeeld van mboRijnland in Leiden bieden onze eigen studenten sociaal werk als stage de deelnemende mbo-studenten een-op-eenbegeleiding. Het is dus voor en door studenten.”

Realitycheck

In de eerste gesprekken gaan de stagiair van Roem & Poen en de student samen op zoek naar een droom. Hebben ze de droom gevonden, dan linken ze die aan een aantal beroepen. Daarop volgt een realitycheck door een bezoek aan een bedrijf, een open dag, enzovoorts. Pas dan kijken ze naar een passende opleiding. Is de student daarmee gestart of vervolgt hij of zij met nieuwe motivatie de huidige opleiding, dan blijft de stagiair – vaak ook vanuit de ontstane vriendschap – als nazorg contacthouden.

Ook voor vmbo-leerlingen

“Onze stages duren een jaar”, legt Marissa uit. “Die tijd hebben we ook nodig om een netwerk op te bouwen, studenten te leren kennen, met elkaar over een droom na te denken en daar de juiste opleiding bij te vinden – op welk roc of welke vakschool dan ook. Dezelfde begeleiding bieden we aan vmbo-leerlingen van het Da Vinci College. Wat doet bijvoorbeeld een doktersassistent? Door daarover te praten en de overgang naar het mbo soepeler te laten verlopen, helpen we later de uitval te verminderen.”

Geen teleurstellingen

Deelname aan Roem & Poen is vrijwillig. Doordat de stagiair en de student samen doorwerken tot de student weer op de rit is, komen eigenlijk geen teleurstellingen voor. De droom is niet altijd haalbaar, maar door handvatten te bieden en richting aan te geven helpt het team de studenten hun droom wel zo dicht mogelijk te benaderen. Nadia: “Je ziet de deelnemende studenten veranderen. Doordat ze ervaren dat ze de richting hebben gevonden die voor ze bestemd is, krijgen ze veel meer rust.”

Holland’s Next Top Model

Babette droeg bij aan een wel heel bijzonder succes. “Op het Florijn College begeleidde ik een student juridische en financiële dienstverlening. Door onze gesprekken kwam hij tot een totaal nieuw inzicht: hij wilde graag op de voorgrond treden, bijvoorbeeld als acteur of op televisie. Na een aantal gesprekken over die droom en wat daarvoor nodig was switchte hij naar marketing, communicatie & evenementen. In oktober won Soufyan de verkiezing Holland’s Next Top Model …”

Meeloopdagen

Met name door de persoonlijke en langdurige aanpak door leeftijdgenoten versterkt Roem & Poen de websites KiesMBO.nl en Stagemarkt.nl. Noa: “We organiseren ook meeloopdagen, al is dat soms lastig. Neem een beroep als technisch tekenaar. Bij een groot bedrijf word je heel wat keren doorverbonden voordat je de juiste vakman of –vrouw te pakken hebt. En dan nog spreekt het niet vanzelf dat die positief reageert. Het zou prachtig zijn als de adviseurs van SBB ons daarin willen ondersteunen.”

Internationale schakelklas

“We begeleiden ook studenten van het volwassenenonderwijs, kwetsbare jongeren en de internationale schakelklas”, vertelt Jesse. “Zo help ik drie koksstudenten van het Zoomvliet College anderhalf uur per week met hun huiswerk. Ze hebben moeite met de Nederlandse taal. Daarom leg ik stapsgewijs uit hoe ze zelf hun huiswerk kunnen aanpakken. Hoe vind je in een dik lesboek bijvoorbeeld het antwoord op een vraag? Door uitleg te geven help ik ze verder, zodat ze gemakkelijker bijblijven in de lessen.”

Kansrijke toekomst

Tom Fabri richt zich als beleidsadviseur bij SBB op de cijfermatige ondersteuning van beroepenoriëntatie en studiekeuzevoorlichting. “We vinden het belangrijk dat studenten een opleiding kiezen waarmee ze een kansrijke toekomst opbouwen”, licht hij toe. “Om daarbij te helpen bieden we instrumenten zoals Studie in Cijfers en Kans op stage, leerbaan en werk. Maar kiezen doe je ook met je hart. Zeker wat dat betreft leveren de stagiairs van Roem & Poen een fantastische bijdrage aan de motivatie om een diploma te halen.”

Aan de weg timmeren

In het eerste jaar van Roem & Poen begeleidden de stagiairs 12 studenten, in 2018 waren het er 63 en halverwege dit schooljaar zijn het er al 70. Het team timmert dan ook stevig aan de weg. Sarah: “Voor de doorstroom naar het hbo werken we samen met stagiairs van Avans Hogeschool en Fontys, we staan op onderwijsbeurzen en binnenkort verschijnt zelfs een documentaire over onze deelnemers op TV West. En natuurlijk lees je meer op onze website en vind je ons op Facebook en Instagram.”


Maak uw stages en leerbanen zichtbaar

Hebt u ook ruimte voor een student met een stage of leerbaan? Zorg dat scholen en studenten u weten te vinden: log in op MijnSBB en maak uw stages en leerbanen zichtbaar op Stagemarkt.nl. Kunnen wij u helpen? Neem contact op met uw adviseur praktijkleren of stuur een bericht aan de servicedesk van SBB.