‘Denken in mogelijkheden’: het motto van creatieve leerbedrijven VONK en DeStudio

Een creatief broeinest waar ondernemers en stagiairs elkaar ontmoeten. Dat zijn VONK en DeStudio: leerbedrijven ‘onder de paraplu van opleider SintLucas’. Stagiairs krijgen een grote zelfstandigheid en verantwoordelijkheid en worden begeleid door creatieve ondernemers. Door zich samen met SBB adaptief op te stellen hebben zij stagetekorten aangepakt.

Meer weten over het actieplan van SBB? Of hebt ú ruimte voor een student? s-bb.nl/helpt

VONK en DeStudio zijn gevestigd in Eindhoven, het creatieve hart van Nederland. De initiatieven zijn ontstaan omdat SintLucas wil experimenteren met verschillende vormen van stagelopen. Inmiddels bestaan beide studio’s nu een aantal jaar en bieden ze plaats aan zowel stagiairs die iets meer begeleiding nodig hebben als excellerende stagiairs. De leerbedrijven hebben meer stageplaatsen kunnen creëren in de crisis.

Beide leerbedrijven worden gerund door creatieve ondernemers in de kunst- en designwereld. Ze hebben een coachende en begeleidende rol binnen het bedrijf en brengen stagiairs de vakgerelateerde vaardigheden bij.

Strijp-S: het hart van de creatieve industrie

DeStudio wordt ieder half jaar ‘gerund’ door vijftien verse stagiairs. Dit jaar werd er plaatsgemaakt voor tien extra stagiairs en extra begeleiders, vanwege de crisis. Laura Koenen, stage- en projectbegeleider, vertelt wat hen zo onderscheidt van andere leerbedrijven: “Bij DeStudio zijn de stagiairs het gezicht van de onderneming. Ze krijgen veel zelfstandigheid en leren de ondernemersvaardigheden. Je zou kunnen zeggen dat de stagiairs de nieuwe werknemers zijn van het bedrijf.”

Om de stagiairs klaar te stomen voor hun toekomstige werkveld lopen ze fulltime stage in het zogeheten Microlab. Het gebouw, gevestigd op Strijp-S, biedt plaats aan veel creatieve denkers en makers bij elkaar. “Voor de stagiairs ideaal, zij kunnen optimaal netwerken met andere bedrijven bij de koffieautomaat.”

Eigenaarschap over het product

De stagiairs komen van uiteenlopende creatieve opleidingen van SintLucas binnen bij DeStudio. Bijvoorbeeld de opleiding AV-productie, game design en ruimtelijk vormgeven. Lisa (21) is een van die stagiairs, zij volgt de opleiding ruimtelijk vormgeven: “Ik zit nu in mijn derde week van de stage en heb het nu al ontzettend naar mijn zin. Vooral het samenwerken met anderen spreekt me aan. Toch ben ik baas over mijn eigen product en dat geeft me veel zelfstandigheid.”

Lisa heeft een duidelijk beeld over haar vervolgstappen en toekomstplannen: “Hierna wil ik verder studeren bij Artemis, een hbo-vervolgopleiding op het gebied van styling. Mijn vader heeft een eigen bedrijf. Als ik ook zou gaan voor een eigen onderneming, weet ik nu al dat ik zou doorslaan in mijn werkzaamheden”, lacht ze.

Werken aan échte opdrachten uit het bedrijfsleven

Zowel bij DeStudio als bij VONK werken de stagiairs aan opdrachten uit het bedrijfsleven. Mede door de contacten die de begeleiders hebben met het bedrijfsleven en het projectbureau SintLucas @Work, lukt het om mooie opdrachten binnen te slepen. De meeste hebben een sociaal-maatschappelijke of culturele inslag. VONK werkt momenteel samen met Canon. Jeanny Kaethoven, medeoprichter van VONK, vertelt daarover: “De stagiairs hebben een opdracht gekregen waarin zij op zoek gaan naar de balans tussen natuur en technologie. In onze werkwijze staan steeds drie i's centraal: inspiratie, ideevorming en impact."

Stagiairs solliciteren op een stageplaats bij een van de leerbedrijven. Selma Jonkers, medeoprichter van VONK, vertelt: “En niet alleen Jeanny en ik beslissen wie aangenomen wordt, dat doen we samen met het collectief. Het uitdragen van eigenheid en de wil om te experimenteren zijn belangrijke aandachtspunten in ons werving- en selectietraject. Daarnaast verwachten we een grote mate van intrinsieke motivatie, interesse en nieuwsgierigheid bij de stagiairs.”

Het no-school principe

Anders dan DeStudio, waar ieder half jaar vijftien stagiairs aan het roer staan, is VONK een vast collectief met nu ook stagiairs, alumni en bedrijven. Selma vertelt over de link met het no-schoolprincipe: “Het is een beweging die zich landelijk bezighoudt met nieuwe vormen van onderwijs. Het voordeel van VONK is dat wij heel adaptief zijn, we bieden alternatieve vormen van creatief onderwijs. We maken samen met andere initiatiefnemers het creatieve vakonderwijs in Nederland toekomstbestendig.”

Jeanny vult aan: “Naast dat wij plaats bieden aan stagiairs geloven wij in een leven lang ontwikkelen. We hebben een mix van samenwerking met alumni en A-level-stagiairs. Zij willen allemaal hun creativiteit verder ontwikkelen vanuit een persoonlijke leervraag.”

Een hechte community

Bij VONK kennen ze geen 9-tot-5-mentaliteit. De leden, jong en oud, zitten bij elkaar in één ruimte en helpen elkaar – uiteraard coronaproof. Selma vertelt over de hechte groep: “We werken niet alleen samen, we koken en eten ook met elkaar. De samenwerkingsverbanden zijn heel oprecht en hecht.”

VONK is gevestigd in Plan-B, volgens Selma nog ietwat “rauw en ongepolijst”. “We zitten in een oud Philips-gebouw, echt een creatief broeinest. Allerlei mensen hebben hier hun bedrijf of creatieve startup. Daardoor is er voor de stagiairs veel ruimte voor interactie. We zien trouwens ook stagiairs doorstromen naar startups in het gebouw.”

Trots op samenwerking met SBB

DeStudio en VONK kijken terug op een heel prettige samenwerking met SBB. Beiden schreven een helder bedrijfsplan waarin visie en beleid werden vastgelegd om tot de gevraagde erkenning van SBB te komen. Jeanny en Selma vertellen: “We zijn echt ‘mogelijkheidsmensen’. We durven en doen. Gelukkig hebben we van SBB kansen gekregen om snel invulling te geven aan de stageplaatsen. Zo konden we de nodige extra stageplaatsen creëren voor de studenten van SintLucas. We zijn dan ook erg trots op de samenwerking.”

Meer weten over het actieplan van SBB? Of hebt ú ruimte voor een student? s-bb.nl/helpt

Beeld: VONK