Beste praktijkopleider van Friesland stoomt mbo’ers klaar voor hbo en universiteit

Ronald Visser van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is uitgeroepen tot beste praktijkopleider van Friesland in de sector Zakelijke dienstverlening en veiligheid. Als geen ander motiveert Ronald zijn mbo-stagiairs om het beste uit zichzelf te halen, soms tot een universitaire titel aan toe.

Als teamvoorzitter van de administratie van het gerechtshof in Leeuwarden begeleidt Ronald al meer dan twaalf jaar stagiairs. “Ronald is een bevlogen leidinggevende met oog voor de mens”, vertelt adviseur praktijkleren Alie Feenstra van SBB, de organisatie die de jaarlijkse verkiezing in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap organiseert. “Hij zorgt dat de student kan groeien en daagt hem of haar ook echt uit. Hierdoor stijgt die veelal boven zichzelf uit.”

Friesland College en ROC Friese Poort

“De stagebegeleiding is een samenspel tussen het Friesland College en ROC Friese Poort en ons team van het gerechtshof”, legt Ronald uit. “Ik doe het dus niet alleen, al mag ik de lijnen uitzetten, contacten onderhouden, wat bijstellen en ingrijpen als het misgaat. Of, zoals meestal, blij zijn als het goed gaat. Daarbij focus ik op het sociale aspect. Wie zit er voor me? Waaraan heeft deze student behoefte om zich veilig en rustig te voelen, zodat hij of zij zich als mens verder kan ontwikkelen?”

Springplank

“Het is zo belangrijk om aankomende vakmensen te begeleiden. Het gaat om onze toekomst. Vivian start na de zomer op het hbo en Miriam studeert al aan de universiteit”, vervolgt Ronald trots. “Ik wil graag een springplank zijn, zonder te pamperen. Ik stimuleer eigen initiatief en dat werkt. Toen Vivian hier bijvoorbeeld stage liep als management assistant, vroeg ik hoe ze aankeek tegen het organiseren van een midzomerfeest. Zonder met haar ogen te knipperen pakte ze de handschoen op.”

Logboek

“Als je zo de diepte ingaat is er veel om op te letten, van het budget tot de diverse richtlijnen”, kijkt oud-stagiaire Vivian Amedi terug. “Maar de organisatie van het feest was een van de leukste opdrachten in mijn stageperiode. Ik mocht zelfs Ronalds kantoor gebruiken. Je denkt: dat is superlief, maar hij is gewoon slim. Door mij vertrouwen te geven, kreeg hij goede resultaten terug. Om de voortgang te bewaken hield ik een logboek bij, dat ik regelmatig met Ronald besprak.”

Goede prater

Deze zomer behaalde Vivian het diploma Management assistant. “Van docenten hoorde ik dat ik een goede prater ben en dat het beroep van advocaat goed bij me zou passen. Toen ik anderhalf jaar geleden een debat won, besefte ik ook zelf dat ik er best goed in ben. Zo ben ik, naast de kennis en vaardigheden die ik voor mijn opleiding moest opdoen, ook achter de juridische aspecten aangegaan. Ronald gaf me daarvoor de ruimte. Hij vindt het belangrijk dat ik mijn dromen najaag.”

Gevoel en waardering voor studenten

Door haar stage op het gerechtshof is Vivian nu heel zeker van haar keuze om bij NHL Stenden Hogeschool de studie HBO-Rechten te gaan volgen. “Wat mijn einddoel is? Ik heb gezegd strafrechtadvocaat, maar mogelijk specialiseer ik me in handelszaken. Wat ik daarover hoor vind ik ook heel interessant. Ik denk zeker dat Ronald de prijs als beste praktijkopleider van heel Nederland verdient. Hij heeft een heel diep perspectief, met gevoel en waardering voor studenten.”

Master Strafrecht

Oud-stagiaire Miriam de Graaf behaalde na haar mbo-diploma Juridisch-administratief dienstverlener een hbo-propedeuse bij NHL Stenden Hogeschool. Inmiddels heeft ze zelfs een universitaire bachelor op zak en start ze komend jaar aan de Rijksuniversiteit Groningen met een master Strafrecht. Daarnaast vond ze werk als juridisch-administratief medewerker bij het Openbaar Ministerie. “Na mijn master hoop ik door te groeien naar secretaris. Uiteindelijk word ik graag rechter of officier van justitie.”

Uitspraken schrijven

“Wanneer je hier als stagiair begint en er zelf voor gaat, dan kun je ver komen”, heeft Miriam ervaren. “Mijn uitgangspunt is altijd: wat jullie kunnen, kan ik ook. Toen Ronald en mijn collega’s dat bevestigden is het balletje gaan rollen. Ik kreeg alle kansen om naar zittingen te gaan, zelf uitspraken te schrijven, op de afdelingen mee te kijken. Dat heeft me gebracht waar ik nu ben. Makkelijk was het zeker niet, maar ik heb ontdekt wat ik leuk vind en dat ga ik nu uitvoeren.”

Klap op de schouder

“Ik geef elke student ruimte om mee te gaan naar een zitting”, zegt Ronald. “Als je besluit door te leren, dan heb je tenslotte verschillende smaken, verschillende togaberoepen. Vivian zou een heel goede advocaat zijn omdat ze duidelijk kan pleiten en ook van Miriam gaan we nog meer horen. Ik loop weleens door een gerechtshof ergens in het land en dan krijg ik een klap op de schouder van een oud-stagiair die inmiddels een goede boterham verdient. Dat is gewoon grappig.”