Beste leerbedrijf ziet mbo-studenten groeien

Beste leerbedrijf 2016
“Ik zet ook koffie voor mijn stagiairs.” Nils van Ipenburg blijft ondanks zijn titel ‘beste leerbedrijf 2016’ heel nuchter. Vijf jaar geleden zette hij zijn eigen meubel- en interieurbedrijf Metnils Interieur Maatwerk op. In zijn werkplaats te Utrecht leidt hij drie stagiairs op tot meubelmaker. “Het leukste aan mijn vak is het maken van mooie dingen. Als ik ooit stop wil ik dat het beroep blijft bestaan.”

Vijf jaar geleden verliet Nils een architectenbureau en startte hij zijn eigen interieurbedrijf op de werkplaats van zijn broer. “Ik wilde altijd iets met mijn handen doen. Omdat ik een vaste baan had, maakte ik die stap niet heel snel”, vertelt hij. Om professioneel over te komen, ontwierp een grafisch vormgever zijn briefpapier. Ontwerpen, uitwerken en realiseren Metnils moest het worden. Toen hij vorig jaar begon op zijn eigen werkplaats dacht hij dat het pand veel te groot was, maar inmiddels staat het aardig vol.

Met schaaf en beitel

“Ik teken, ontwerp en houd de administratie bij.” Nils vindt het belangrijk om ook nog bij zijn stagiairs op de werkplaats te staan, daarom begeleidt hij meestal twee studenten. Maar toen een oud-stagiair het bij zijn nieuwe leerbedrijf niet naar zijn zin had, heeft Nils hem als derde stagiair toch aangenomen. Kennis overbrengen en begeleiden zit Nils in het bloed. Op het architectenbureau begeleidde hij studenten van de Academie van Bouwkunst. Hij is heel blij dat hij nu studenten van het mbo iets kan leren. “Naast de praktijkervaring breng je ze ook sociale vaardigheden bij, je ziet ze echt groeien”, zegt Nils enthousiast. Als Nils niet op de werkplaats is, neemt André de begeleiding over. Hij komt uit het oude ambacht en is al 42 jaar meubelmaker. André laat de jongens kennismaken met schaaf en beitel.

Fouten maken

Thomas loopt voor de tweede keer stage bij Metnils. “Ik mag hier fouten maken”, vertelt hij. Soms hebben studenten echt ingewikkelde handelingen verricht en gaat er iets mis. “Je baalt dat je het over moet doen, maar je maakt dan wel echt een goed product”, gaat Thomas verder. Bij Metnils maken de stagiairs alles van het proces mee en worden ze als volwaardige medewerkers behandeld.

Afkortzaag

Wat Nils gaat doen om zijn overwinning te vieren? “In elk geval een afkortzaag kopen.” Ook gaat hij met alle studenten die ooit stage hebben gelopen bij het leerbedrijf uit eten bij restaurant Capriole in Den Haag. Het gehele interieur is gerealiseerd door Metnils. “Alles wat we voor deze opdracht hebben gemaakt, zien we daar direct terug. Voor stagiairs is het leuk om aan een zelfgemaakte tafel te eten.” Aan logo’s op zijn producten doet Nils nog niet. “Misschien in de toekomst, maar dan heel subtiel.”