Beste leerbedrijf JC-Electronics blijft altijd doorgaan

JC-Electronics
Blijven doorgaan, hoe moeilijk dat soms ook is. Dankzij die overtuiging zorgt JC-Electronics dat de opleiding en examens van mbo-studenten ook tijdens de coronacrisis gewoon doorlopen. “Het gaat om creatief denken”, meent opleidingscoördinator en docent Cor Mulder.

JC-Electronics uit het Groningse Leek reviseert gebruikte en defecte elektronica, zodat deze opnieuw kan worden ingezet in productieprocessen. Op dit moment onderhoudt het erkende leerbedrijf 16 duizend verschillende apparaten en liggen er 400 duizend op voorraad.

Op elk strategisch punt vind je handontsmetting, looproutes en aanwijzingen

“Niemand wil ziek worden of iemand ziek maken, dus daar zijn we allemaal mee begaan”, legt Cor uit. “We zorgen dat alle adviezen van de overheid worden nageleefd: van de ontvangst van goederen tot de verzending van producten wordt rekening gehouden met strikte veiligheidsregels. Op elk strategisch punt vind je handontsmetting, looproutes en aanwijzingen.”

Stagairs worden flink getoetst op het plannen van contactmomenten

Medewerkers die kunnen thuiswerken moeten ook thuiswerken. “Dat geldt voor zo’n 50% van het bedrijf. Stagairs doen hun schriftelijke werk thuis. Na overleg mogen ze onder strikte voorwaarden naar binnen. Ze kunnen dus minder gemakkelijk een vraag stellen, maar worden tegelijk flink getoetst op het plannen van contactmomenten. Voor de examinering en eindgesprekken hebben we een ‘conference room’ ingericht.”

Bbl’ers kunnen elke dag op afspraak terecht voor individuele les of bijles

Ook voor de bbl’ers met een leerbaan heeft JC-Electronics de zaken goed op orde. “Op ons interne JC-Training Center kunnen ze elke dag op afspraak terecht voor individuele les of bijles”, vervolgt Cor. “Toetsing kan zowel thuis met de webcam, als hier op school. Elke woensdag verzorgen we onlinelessen en er is veel contact via WhatsApp tussen studenten, docenten, praktijkopleiders en vakmensen.”

Voor de klant zijn de maatregelen net showbizz

De klanten merken niets van de maatregelen in Leek. “Het is net showbizz: de klant rekent op ons en heeft geen belang bij onze interne organisatie. Net zoals de scholing, die moet doorgaan omdat het gewoon kan. De vraag is eerder: waarom niet? We doen misschien een groter beroep op de zelfredzaamheid van de student, maar dat maakt hem of haar extra voorbereid op het bedrijfsleven.”

Cor maakt zich geen zorgen over de anderhalvemetersamenleving

Over de toekomst en de anderhalvemetersamenleving maakt het beste leerbedrijf van 2019 zich geen zorgen. Cor: “We borgen het afstand houden en de hygiëne door meer met visuele ondersteuningen te werken, zoals digiborden. Dus het demonstratiegehalte gebeurt wat meer met beeldschermen en camera’s, en de druk op de ‘eigen aanpak’ van de student wordt wat groter. Maar moet kunnen hoor!”

Benieuwd naar SBB’s actieplan voor stages en leerbanen? s-bb.nl/helpt