Maak kennis met de opleiding voor landmeters

Student Landmeetkunde
Op het SOMA College studeerde Jeroen Smet (23) Landmeetkunde. Na zijn stage is hij blijven werken bij Kadaster als landmeter. In het weekend is hij ook op het veld te vinden en geeft hij hockeytraining in Zeeuws-Vlaanderen.

"Na mijn niveau 3-opleiding Machinist, wilde ik doorstuderen. Toevallig kwam ik bij de opleiding Landmeetkunde terecht. Tegenwoordig heet deze opleiding Surveryor. Ik ben mij in het vak gaan verdiepen en het bleek goed bij mij te passen. Je moet jezelf kunnen redden, je bent de maatvoerder en moet stevig in je schoenen staan. De opleiding combineert theorie met praktijk en voor het beroep werk je binnen en buiten. In Nederland zijn er slechts drie scholen die de opleiding aanbieden."

Meer dan alleen met een paaltje rondlopen

"Tijdens mijn stage bij Kadaster merkte ik de vraag naar deze vakmannen pas echt. Ik denk dat mensen het vak dikwijls niet begrijpen en het onderschatten. Zo denken sommigen dat we gewoon met een paaltje rondlopen en het simpel is. Het is juist lastig om iets binnen te bedenken en berekenen en dit goed naar buiten te krijgen. Als we een GPS-stok op het land gebruiken, gaat er veel werk aan vooraf. Als landmeter adviseer en help ik klanten. Ik zeg altijd: ‘Ik bepaal geen grenzen, klanten bepalen de grenzen.’ Bij Kadaster geef ik duidelijkheid, zo weten mensen welk stuk grond van hen is en kunnen ze het gemakkelijk terugvinden. Het verbaast mij soms hoeveel spanning er om één vierkante meter kan zijn. Daarom is het goed om vooraf afspraken met elkaar te maken. In de toekomst gaan we steeds meer technologie gebruiken. Het handwerk verdwijnt langzaam, wat jammer is omdat het uitzetten van meetlijnen ook wel zijn charme heeft. Het voordeel is dat alle landmeters veel nauwkeuriger kunnen meten en gebruik gaan maken van 3D-technologie."