Dave hoeft niet meer naar de sportschool

GAMMA
Omdat Borisleerling Dave bij de GAMMA in Arnhem een grote bereidheid liet zien om in de praktijk een vak te leren, ontving hij afgelopen zomer een vast contract. Dave is blij dat het erkende leerbedrijf met hem wil samenwerken. “Door het tillen en sjouwen hoef ik bovendien niet meer naar de sportschool.”

Dave wordt geboren met nystagmus ofwel wiebelogen, een vrij zeldzame afwijking in de besturing van de oogbollen. Doordat zijn hersenen zich aan het trillende beeld aanpassen weet Dave goed met de aandoening om te gaan, al heeft hij soms moeite met kleine lettertjes. Door zijn aandoening komt hij terecht bij Visio Onderwijs Grave, waar hij voortgezet speciaal onderwijs volgt.

Geluk

Op zoek naar een leerbedrijf twijfelt Dave tussen een stage als logistiek medewerker en bijrijder op een vrachtauto. Liefst kiest hij voor het laatste, maar ondanks diverse telefoontjes slaagt hij er niet in een plek te vinden. “Zodra een transportbedrijf hoort dat ik een oogafwijking heb, gooien ze de hoorn erop. “Wij hadden de telefoon er ook opgegooid, maar hij viel ernaast”, lacht praktijkopleider Remmelt Kielstra van de GAMMA. “Daar had Dave geluk mee.”

Gefocust op wat ze moeten doen

Het grapje kenmerkt de ontspannen sfeer bij de GAMMA, waar Dave – die voor zijn bewezen vaardigheden in de logistiek een Boris Praktijkverklaring in de wacht sleepte – zich dan ook op zijn gemak voelt. Remmelt spreekt uit ervaring als mantelzorger wanneer hij opmerkt dat jongeren met een beperking sowieso de kans verdienen om een vak te leren: “De begeleiding vraagt wat extra tijd, maar deze leerlingen zijn zo gefocust op wat ze moeten doen dat je er als bedrijf net zo goed voordeel van hebt.”

Iedere dag bijleren

Dave’s succesvolle telefoontje met de GAMMA is inmiddels bijna drie jaar geleden. In die periode doet hij volop kennis en vaardigheden op en dat wordt elke dag meer. “Ik leer een hoop: hoe het in de winkel gaat, hoe je vragen van klanten beantwoordt, hoe je verf mengt, enzovoorts. Van alles wat ik doe leer ik weer. Ook fouten maken hoort daarbij. Het leukst vind ik het werk in het magazijn, al is er veel geautomatiseerd. Als een vracht binnenkomt is een kwestie van inscannen, klaar.”

Vitesse

Het vaste contract is goed nieuws voor Dave. Remmelt: “Nu zit ik nog aan hem vast ook … Omdat Dave van alles wil doen is hij soms een beetje slordig. Maar hij is vooral ontzettend ambitieus. In het begin koppelden we hem aan een collega op de werkvloer, waarna hij met vallen en opstaan zelf taken oppakte. Inmiddels draait hij met hand- en spandiensten volwaardig mee in het bedrijf. Zijn grootste beperking is Vitesse, op de vijfde plek van de Eredivisie.”


Ook leerbedrijf worden voor verschillende doelgroepen?

Wilt u ook leerbedrijf worden voor studenten uit een mbo-entreeopleiding of voor leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs of praktijkonderwijs? Neem contact op met uw adviseur praktijkleren van SBB en maak kennis met deze bijzondere groep van potentiële werknemers.