Audax wil in iedere Bruna- en AKO-winkel een mbo-student

In elke Bruna- en AKO-winkel van Audax een mbo-student met een leerbaan. Daarvoor maakt Audax zich de komende tijd sterk. Ook op de servicekantoren en in de logistiek heeft de organisatie leerplekken. Onlangs ondertekende het familiebedrijf in Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst met SBB.

Meer weten over het actieplan van SBB? Of hebt ú ruimte voor een student? s-bb.nl/helpt

Audax is een snelgroeiend leerbedrijf met circa 375 erkende winkels in Nederland. Om studenten te helpen zichzelf te ontwikkelen en talenten in een vroeg stadium te spotten, wil het bedrijf meer mbo-studenten in dienst nemen.

Audax staat voor sociaal maatschappelijk ondernemen

Audax begint met meer mbo-studenten in de winkels van Bruna en AKO. Op termijn volgen de andere winkelformules, de servicekantoren en de logistiek. Een belangrijk onderdeel van de missie is sociaal maatschappelijk ondernemen. Het aanbieden van meer leerplekken past hier perfect bij.

Het erkende leerbedrijf gelooft echt in de samenwerking met het SBB. Werken met jonge studenten houdt het bedrijf scherp. Een van de kernwaarden is ‘eigenaarschap’. Hiermee wil Audax de zelfstandigheid van werknemers stimuleren. Dit is ook een van de belangrijkste onderdelen van de ontwikkeling van jonge studenten.

Alle filiaalmanagers en areamanagers volgen basisworkshop

Om studenten met een stage of een leerbaan zo goed mogelijk te begeleiden ontwikkelde Audax onder meer een stagehandboek en een opleidingspaspoort. Binnen het retailgedeelte van de organisatie gaan alle filiaalmanagers en areamanagers dit schooljaar bij SBB de basisworkshop voor beginnende praktijkopleiders volgen.

Meliha Kiris van Audax Retail: “Veel winkels worden gerund door franchisenemers. Als onze areamanagers de workshops hebben afgerond gaan ze de ondernemers enthousiasmeren en vertellen over de voordelen die het biedt om erkend leerbedrijf te zijn, zodat ook zij actief mbo-studenten gaan begeleiden.”

Areamanagers versterken relatie met bpv-coördinatoren van roc’s

Samen met SBB gaan de areamanagers bovendien de relatie met de bpv-coördinatoren van roc’s verder versterken. Zo staat ten minste tweemaal per jaar een evaluatiegesprek op de agenda, met onderwerpen zoals voortgangsgesprekken en een veilige omgeving waar de student fouten mag maken.

“Wij willen een proactief leerbedrijf zijn voor zowel bol-studenten met een stage als bbl-studenten met een leerbaan”, vervolgt Meliha. “Maar we bieden met evenveel plezier ruimte aan andere doelgroepen, zoals jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt of volwassenen die zich laten omscholen.”

Audax biedt dynamische leeromgeving

De mbo-student die in een van de winkels van Audax aan de slag gaat kan rekenen op een dynamische leeromgeving, waar hij of zij actief deelneemt aan alle aanwezige winkelprocessen en volwaardig lid wordt van het team, met alle daarbij behorende taken en verantwoordelijkheden.

“Audax realiseert een leerwerkomgeving waar studenten worden opgeleid tot de professionals van de toekomst”, stelt Tina Boes van SBB vast. “Zeker in deze tijd, waarin het in sommige sectoren niet altijd gemakkelijk is een plek te vinden, biedt het winkelambacht een aantrekkelijk perspectief.”

Student kan doorgroeien naar winkelmanager of ondernemer

Ook als de student het mbo-diploma op zak heeft biedt het leerbedrijf mooie kansen. Meliha: “Door onze stevige positie in de boeken- en kantoorvakhandelsbranche kun je prima je loopbaan starten en doorgroeien naar winkelmanager of als ondernemer zelfs je eigen winkel exploiteren.”

Meer weten over het actieplan van SBB? Of hebt ú ruimte voor een student? s-bb.nl/helpt