Arbeidsmarktverkenning roerend erfgoed

Restauratie
Restauratieopleidingen steviger neerzetten en kijken naar mogelijkheden voor een verdiepende opleiding. Dat wil Beroepsvereniging Restauratoren Nederland. Het Meld- en expertisepunt specialistisch vakmanschap begint daarom met een arbeidsmarktverkenning.

Restauratoren Nederland is de branchevereniging voor specialisten op het gebied van conservering en restauratie van roerend erfgoed. De vereniging wil restauratieopleidingen steviger neerzetten, dit meldde zij bij het Meld- en expertisepunt. Het gaat om opleidingen die te maken hebben met de restauratie van meubels, interieurschilderen, uurwerken en horloges. De branche behoefte aan een associate degree voor restauratietechniek. Daarmee wil de vereniging het vakmanschap verdiepen en doorstroom naar het hbo bevorderen. “Het is alleen mogelijk om in ateliers de ontbrekende specialistische, vaak overgeleverde, kennis op te doen als je in de basis al voldoende restauratieprofessional bent. Die basis moet in het reguliere onderwijs worden gelegd”, licht voorzitter Restauratoren Nederland en meubelmaker Vincent van Drie toe.

Arbeidsmarktverkenning

Om een goed beeld te krijgen van de situatie, voert het Meld- en expertisepunt dit jaar een arbeidsmarktverkenning uit. Zo onderzoekt het Meld- en expertisepunt onder andere de omvang van de beroepsgroep en de vervangingsvraag.