Onderwijssystemen veranderen voortdurend, ook in Nederland. Op 1 augustus 1997 werd het Leerlingwezen afgeschaft en kwam er de nieuwe Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB). Voortaan kan de student zijn mbo-opleiding via twee leerwegen volgen: bol en bbl. Voor beide leerwegen ontvangt hij hetzelfde mbo-diploma. Bovendien zijn er verschillende kwalificatieniveaus.
Het huidige Nederlandse onderwijssysteem wordt hieronder schematisch uitgelegd. Een download (PDF) vindt u onderaan deze pagina. U kunt ook de volledige beschrijving lezen.
Het schema van het huidige Nederlandse onderwijssysteem leest u van onderen naar boven.
Het schema begint met basisonderwijs voor alle kinderen van 4 tot 12 jaar.
Na het basisonderwijs zijn er drie vormen van voortgezet onderwijs:
Na het voortgezet onderwijs zijn er drie vormen van vervolgonderwijs:
Het schema geeft met pijlen aan hoe de student horizontaal en/of verticaal kan doorstromen, bijvoorbeeld van hbo naar wo of van vmbo via mbo naar hbo.
De uitleg van het onderwijssysteem in de periode vóór 1997 staat hieronder schematisch beschreven. Ook deze vindt u onderaan de pagina als PDF. U kunt ook de volledige beschrijving lezen.
Het schema van het huidige Nederlandse onderwijssysteem vóór 1997 leest u van onderen naar boven. Het schema begint met basisonderwijs voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Na het basisonderwijs zijn er vier vormen van voortgezet onderwijs:
Na het voortgezet onderwijs zijn er vier vormen van vervolgonderwijs:
Na wo en en hbo bestaat de mogelijkheid tot post-initieel hoger onderwijs.
Het totale schema geeft met pijlen aan hoe de student horizontaal en/of verticaal kan doorstromen, bijvoorbeeld van mavo naar havo of van havo via hbo naar wo.