Teststraten Hestia en Zwolse8 lossen stagetekort doktersassistenten op

Coronateststraten in Zwolle en Hengelo. Daarmee slaan Hestia en de regionale samenwerking van mbo- en hbo-scholen Zwolse8 twee vliegen in een klap: onderwijsmedewerkers kunnen snel worden getest en het stagetekort voor tweedejaars doktersassistenten is volledig opgelost.

Meer weten over het actieplan van SBB? Of hebt ú ruimte voor een student? s-bb.nl/helpt

Om veilig les te geven en lesuitval te voorkomen is het van groot belang dat onderwijsmedewerkers met klachten die passen bij het coronavirus snel kunnen worden getest. Als de GGD het steeds drukker krijgt en het najaar eraan komt ontstaat bij Deltion College het idee om in Zwolle een eigen teststraat op te zetten.

“Na overleg met ons bestuur gingen we in gezamenlijkheid met de Zwolse8 aan de slag”, zegt Agnes Sweitser van het Deltion. “Bovendien zochten we contact met Hestia Cardiovascular Service Center, dat naast trombosezorg een testservice kent. Half oktober ontvingen we de eerste cliënten.”

Studenten doen anamnese, bloedtest en eindgesprek

Adviseur praktijkleren Jeannette van Breukelen van SBB is verheugd dat ze de spiksplinternieuwe teststraat kan erkennen. “We zagen een heel mooie kans, onder andere voor tweedejaarsstudenten van de mbo-opleiding Doktersassistent. Ze doen de anamnese, een bloedtest en een eindgesprek.”

In het erkenningsgesprek besteedt Jeannette naast de kerntaken en werkprocessen uitgebreid aandacht aan de begeleiding en de veiligheid. Zo zijn er twee hbo-v-supervisors van Hestia, twee hbo-v-studenten die de mbo-studenten op de werkvloer ondersteunen en een floormanager.

Na een grondige training aan de slag

Jeannette vervolgt: “Na een grondige training kunnen de stagiairs aan de slag. Hestia zorgt voor beveiliging aan de poort en beschermende kleding. Bovendien worden de stagiairs ook zelf wekelijks getest. De directeur van Hestia is zich terdege bewust van zijn verantwoordelijkheid.”

“Niet alleen de doktersassistenten lopen stage”, vult Agnes aan. “We hebben onder andere studenten die een opleiding volgen tot helpende zorg en welzijn, beveiliger en dus ook hbo-verpleegkundige. De beveiligers worden begeleid door de praktijkopleider van het securitybedrijf.”

Geen snelle productiestraat maar een echte leerwerkomgeving

“We geven tijd om de tests af te nemen en we zorgen voor supervisie”, legt Agnes uit. “Dus het is geen heel snelle productiestraat, al is de uitslag er binnen 30 minuten.” Jeannette: “Het moet echt een leerwerkomgeving zijn. Naarmate meer ervaring is opgedaan kan het aantal testen worden uitgebreid.”

Inmiddels is er een tweede teststraat van Hestia in Hengelo. Agnes: “We hadden een groot stagetekort voor doktersassistenten. Dat liep bovendien op doordat veel huisartsen door de coronasituatie hun stageplek teruggaven. Dankzij de samenwerking met SBB is dat tekort nu opgelost!”

Alle studenten kunnen schooljaar afronden

Negentig studenten hebben zich aangemeld om mee te draaien. Jeannette besluit: “De meeste leerdoelen kunnen ze behalen. Wat eventueel niet op de teststraat kan plaatsvinden, doen de studenten in periode 4 alsnog in simulatie. Zo helpen we ze állemaal om hun schooljaar af te ronden.”

Meer weten over het actieplan van SBB? Of hebt ú ruimte voor een student? s-bb.nl/helpt