Allround constructiewerker

De allround constructiewerker kan bij verschillende bedrijven in de metaalproductenindustrie werken. Dat kan een constructiebedrijf, een plaatwerkbedrijf of een machine- of apparatenbouwer zijn, maar ook een bedrijf in de scheepsbouw of de transportmiddelenindustrie. De activiteiten hebben te maken met constructiewerk, plaatwerk of isolatieplaatwerk. Hij gebruikt verschillende technieken, zoals buigen, kanten en walsen. Maar ook boren, zagen, snijden en lassen. Hij werkt met verschillende materialen, zoals aluminium, roestvast staal en staal. Producten waar hij aan werkt zijn bijvoorbeeld delen van een brug, trailers en proces- en oplsagtanks. Hij doet het werk in het eigen bedrijf of op locatie bij een opdrachtgever. De allround constructiewerker heeft een uitvoerende én controlerende rol. Hij is verantwoordelijk voor de kwaliteit van zijn eigen werk, maar hij begeleidt ook minder ervaren collega’s.

Uitgeschreven tekst van deze video

Harsveld Apparatenbouw, die maakt onder andere leidingwerk, constructiewerk en onderdelen van machines voor een groot aantal opdrachtgevers, in allerlei soorten materiaal.

 

In die pijp gaan we een gat boren van rond 25 millimeter. En die pijp gaan we straks gebruiken op een leidingdeel. Die komt bovenop deze constructie te staan.

 

Heel veel afwisseling heb je. Je moet wel werk doen dat soms heel lang duurt,

maar je hebt ook weer daarna totaal wat anders. Dus je blijft altijd bezig, maar je leert wel steeds wat andere dingen.

 

De jongens krijgen zelf een tekening met een werkomschrijving waarin alle onderdelen beschreven worden. Hoe het gemaakt moeten worden. Van daaruit kunnen ze zelf gaan zagen, materiaal gaan bewerken en daarna eventueel het aflassen en hechten.

 

Moet hij zo traag gaan, dat hij...

-Ja, met dit soort staal moet hij traag gaan.

 

Hij luistert, hij doet het goed, hij heeft technisch inzicht. Hij weet wat hij doet. Ja, zeer tevreden over hem.

 

Ja, je hebt de zaag, je hebt de boor, en elke zaag en boor werkt anders. Je hebt ook een handzaag, daar moet je gewoon met je hand een knopje indrukken en daarop duwen. Het is wel leuk dat je al die verschillende dingen kent.

 

Er is altijd heel veel vraag naar constructiemedewerkers en gegarandeerd werk.

 

Het is wel vet natuurlijk, want je kan zeggen: Ik heb daaraan meegewerkt. Het is ook een beetje jouw ding. Dat is wel leuk om te zeggen.

 

Nou je machine even schoonmaken met een kwastje.

 

Met deze boor, maat 25, hebben we dit gat geboord. Dan zijn we klaar, en gaan we dus een beetje opruimen, zodat het netjes voor de volgende is.

Kerntaken en werkprocessen

Voert constructie- en reparatiewerkzaamheden uit

  • Controleert aangeleverde informatie en toelaatbare belasting
  • Voert constructiewerkzaamheden uit
  • Voert constructiereparaties en -modificaties uit
  • Begeleidt minder ervaren collega’s
  • Rondt uitgevoerde constructiewerkzaamheden af

Vervaardigt producten

  • Bereidt eigen werkzaamheden voor
  • Stelt machine en gereedschappen in en af
  • Bewerkt en vervormt materialen
  • Meet en controleert vervaardigde producten
  • Rondt uitgevoerde werkzaamheden af