Leerbanen voor werkenden en werkzoekenden

Kunt u uw vacatures niet vervullen omdat er onvoldoende mensen zijn met de geschikte diploma’s? Hebt u weleens gedacht aan leerbanen? Daarmee begeleidt u zelf uw huidige én toekomstige medewerkers naar een mbo-diploma of een onderdeel daarvan.

Bekijk het filmpje over de mogelijkheden. Blader door de interactieve pdf, die u snel laat zien welke voordelen een leerbaan biedt en wat daarbij komt kijken. En kijk de webinar terug over financiële ondersteuning.

Uitgeschreven tekst van deze video

Leren stopt niet na het behalen van een mbo-diploma. Ook werkenden en werkzoekenden staan voor de uitdaging om zich te blijven ontwikkelen. Bijvoorbeeld omdat hun beroep nieuwe kennis en vaardigheden vraagt. Of omdat de kansen op werk in een andere sector groter zijn.

Voor de een betekent leven lang ontwikkelen het volgen van een volledige mbo-opleiding. Voor de ander is dat misschien te hoog gegrepen of kost het eenvoudigweg te veel tijd. Gelukkig is het ook mogelijk om een of meer onderdelen van een opleiding te volgen.

Neem een keuzedeel of een beroepsgericht onderdeel van een mbo-opleiding. Zo'n stukje van de kwalificatiestructuur is heel geschikt voor bijscholing. De vakman of vakvrouw die dat onderdeel volgt wordt beloond met een wettelijk erkend mbo-certificaat.

Er zijn ook werkenden en werkzoekenden voor wie een diploma, een entreeopleiding of een certificaat niet haalbaar is. Op basis van de vraag van een leerbedrijf en de persoonlijke mogelijkheden kan die doelgroep in de praktijk aan het werk om toch een praktijkverklaring te verdienen.

Zo maken beroepsonderwijs en bedrijfsleven samen leven lang ontwikkelen voor iedereen bereikbaar.

Een leven lang ontwikkelen met de flexibele kwalificatiestructuur (2021)

Opleiden in het mbo voor al uw (nieuwe) medewerkers – blader door de interactieve pdf

Welke voordelen bieden leerbanen voor werkenden en werkzoekenden? Wat zijn de verschillen tussen bbl, derde leerweg en bol? Hoe is de verdeling werk/school, voor wie is het bedoeld, welke niveaus zijn er, wat kost het? Wij vatten het voor u samen in een handig overzicht.

Blader door de interactieve pdf

Zoekt u een passende leerbaan voor een of meer kandidaten?

Ga naar Leerbanenmarkt.nl en zoek in meer dan 10.000 openstaande leerbanen.

Hebt u geen passende leerbaan gevonden of wilt u advies op maat van een van onze 450 adviseurs? Meld het ons via het formulier. Een adviseur van SBB neemt binnen vijf werkdagen contact met u op.

Webinar over financiële ondersteuning – kijk de webinar terug

In januari organiseerden VNO-NCW, MKB-Nederland en SBB de webinar 'Praktijkleren in het mbo voor werkenden en werkzoekenden'. Daarin informeerden we leerbedrijven, brancheorganisaties en O&O-fondsen over de mogelijkheden die het derde steun- en herstelpakket biedt voor het om- en bijscholen van bestaande en nieuwe medewerkers.

Kijk de webinar terug

Bekijk de powerpointpresentatie

Mbo-certificaten – lees meer

Wilt u meer weten over mbo-certificaten? Bekijk de volgende pagina's:

Praktijkverklaring – lees meer

De overgang naar werk versoepelen en de kans op blijvend werk vergroten. Daarvoor deed SBB de afgelopen twee jaar, in samenwerking met de Programmaraad Arbeidsmarkt, ervaring op met praktijkleren met de praktijkverklaring.

Lees meer

Een leven lang ontwikkelen – lees meer

Wilt u meer weten over een leven lang ontwikkelen? Zoals over het volgen van een keuzedeel, pilots en experimenten of de positionpaper 'De kracht van praktijkleren in het mbo'?

Lees meer